GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lustiga texter växer fram ur klurig blick på livet

Håkan Wikell ser sig lite som en tvångsskämtare. Han ser snabbt det roliga i olika situationer och omsätter denna förmåga i underfundiga aforismer och vitsar, som han publicerar i sociala medier.
Publicerad 23 juni 2022
Humorn har varit en röd tråd i Håkan Wikells liv och fått genomslag i låttexter, inlägg i sociala medier och vardagssituationer. Han tycker om att roa både sig själv och andra.  Svenska Mad under Lasse O’Månssons ledning var en tidig inspiration. Han uppskattar även Henrik Tikkanen och Kent Wisti.
Humorn har varit en röd tråd i Håkan Wikells liv och fått genomslag i låttexter, inlägg i sociala medier och vardagssituationer. Han tycker om att roa både sig själv och andra. Svenska Mad under Lasse O’Månssons ledning var en tidig inspiration. Han uppskattar även Henrik Tikkanen och Kent Wisti.Foto: Johan Bentzel

Parallellt med sitt yrkesverksamma liv, som främst tillbringades inom biblioteksvärlden i Umeå, var Håkan Wikell en flitig musiker och kompositör, bland annat till lokala teatergrupper. Omkring 600 låtar har det blivit i olika genrer.

Hela tiden har han också skrivit humoristiska texter avsedda att sjungas eller läsas. Efter flytten till Kivik har det blivit mer av den sistnämnda varianten och mindre av musiken, även om han på senare tid har börjat spela saxofon.

– Jag hade mitt musikliv i Umeå, där jag bodde i 32 år. Då är det lite svårt att börja om här, när man är över 60 år.

Håkan Wikell hänger knappast läpp för det. Hans liv har förändrats ganska mycket sedan han flyttade till Österlen och han har också utvecklats på ett personligt plan. Ett utpräglat stadsliv har bytts ut mot promenader i naturen.

Han tycker också om att få ägna mer tid åt sin humoristiska ådra. Som ung läste han med stor behållning Svenska Mad. Tidningen lade en grogrund, som fortfarande ger genklang i hans sätt att skämta om världen.

– Humorn är mitt livselixir. Den har hjälpt mig igenom jobbiga perioder i livet. Den humor jag gillar har ofta en tragik i botten. När John Cleese gjorde sitt mästerverk ”Pang i bygget” mådde han fruktansvärt dåligt, men när han blev friskare blev han en sämre komiker.

Själv brukar Håkan Wikell skruva till välkända och klichéartad fraser:

”Du måste se till att bli chef över ditt eget liv. Fan heller, till den skitlön som jag har.”

”Trots sjukdom och ensamhet har han alltid lyckats behålla sitt dåliga humör.”

Ovanstående är tydliga exempel på den typ av humoristiska texter som han huvudsakligen skriver: korta vitsar eller aforismer avsedda att överraska.

– Det är kul med den oväntade knorren. Man förväntar sig egentligen något annat.

På senare tid har Håkan Wikell börjat lära sig spela saxofon.
På senare tid har Håkan Wikell börjat lära sig spela saxofon.Foto: Johan Bentzel

Håkan Wikell har tidigare gett ut böckerna ”3-radingar” och ”Figurer i mina golv”, men numera är han inte så sugen på att publicera sig i tryckt form.

– Jag vill givetvis ha en publik, men jag tycker att det känns stressigt att vara beroende av recensioner och så.

I stället har Håkan Wikell skaffat sig en trogen skara följare i sociala medier, där han snabbt kan lägga ut nya underfundigheter.

E-bok är också ett format som han kan tänka sig. Romanen ”Tvångskämtaren”, som handlar om en person som inte kan sluta skämta, har han till exempel gett ut på det sättet.

En scen utspelar sig hos psykiatrikern, dit huvudpersonen har sökt sig för att få hjälp med sitt problem. På frågan vad som skulle hända honom om han slutade skämta svarar han: ”Då skulle jag bli orolig”.

På något vis speglar det även Håkan Wikells personlighet. Han är bra på att snappa upp roligheter i vardagen, att snabbt vrida och vända på begrepp och företeelser, och medger att han stundtals har en tendens att förvirra sin omgivning.

– Jag får ibland hålla i mig, för jag är så van vid att kasta ur mig lustiga repliker. När jag jobbade på bibliotek kom det in en låntagare som var lite orolig angående sitt lånekort för att hon hade flyttat. Då borde jag ha sagt att det inte var några problem och att det var snabbt fixat. I stället hörde jag mig själv säga: ”Du har inte möjlighet att flytta tillbaks?”

Ändå menar Håkan Wikell att humorn för det mesta är en tillgång:

– Min humoristiska sida är i alla fall inte tillgjord. Det är mitt naturliga jag.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.