Trädgård

Målet är självförsörjning – och att inspirera andra

Det växer så det knakar i nya växthuset och i de nyanlagda odlingsbäddarna vid korsvirkesgården på Grevlunda backar. Och växer, det gör även yoga- och kursverksamheten som firar ettårsjubileum den 18 juni.
Grevlunda • Publicerad 23 maj 2023
Genom Grevlunda Yoga erbjuder Madeleine och Björn Åsbrink yoga, yogavandringar och olika workshops där de serverar vegetarisk mat lagad från grunden och utifrån säsong. De vill bidra till en hållbar hälsa och livsstil genom att skicka med deltagarna verktyg hem att använda i vardagen - också vill de gärna inspirera fler att börja odla.
Genom Grevlunda Yoga erbjuder Madeleine och Björn Åsbrink yoga, yogavandringar och olika workshops där de serverar vegetarisk mat lagad från grunden och utifrån säsong. De vill bidra till en hållbar hälsa och livsstil genom att skicka med deltagarna verktyg hem att använda i vardagen - också vill de gärna inspirera fler att börja odla.Foto: Hannah Andersson

Madeleine och Björn Åsbrink hade föreställt sig en smygande start för Grevlunda Yoga, men det har varit fullbokat från första dagen, till i princip alla aktiviteter som paret bjudit in till.

Ett kvitto på att satsningen de gjorde, när de flyttade från Åhus till Grevlunda med sin yogastudio förra våren, var mitt i prick.

Satsningen står på tre ben.

– Hälsa genom yoga, odling med klimatsmart odlingsteknik och målet att bli självförsörjande på grönsaker men även energi, beskriver Madeleine.

Mycket har hänt sedan Österlenmagasinets utsände besökte gården för ett år sedan. Redan då berättade Björn och Madeleine om tankarna på att odla och de hade börjat så smått i pallkragar.

bild 1/3
Växthuset är också nytt. Nästa projekt blir att anlägga en skogsträdgård kring odlingarna som ger lä för vinden.
Hunden Hedda tillsammans med Madeleine och Björn Åsbrink på nya altanen, ett av många projekt som paret hunnit med under det senaste året.
Målet att bli självförsörjande på grönsaker, men även energi, därav satsningen på en egen liten solcellspark som beräknas producera 18 000 kilowattimmar om året.
Växthuset är också nytt. Nästa projekt blir att anlägga en skogsträdgård kring odlingarna som ger lä för vinden.
Hunden Hedda tillsammans med Madeleine och Björn Åsbrink på nya altanen, ett av många projekt som paret hunnit med under det senaste året.

Inför årets säsong har de skapat en stor yta med no dig-bäddar.

– Det första vi gjorde var att täcka ytan med papp, som kommer att förmultna så småningom. Sedan fyllde vi på med grenar, löv, hästbajs och ovanpå det kompostjord. På så sätt skapar vi en självförsörjande jordfabrik där mikroorganismerna stortrivs, beskriver Björn.

De första plantorna; kål, zucchini och pumpa har redan flyttat ut i skydd av strängar med halm.

– Fördelen med att täckodla är att det håller fukten kvar i jorden och genom att vi bygger upp bäddarna med kompostmaterial, löv och grenar så binds även kol i jorden.

Parets förhoppning är att inspirera fler att leva hållbart och kanske själva börja odla.

– Eftersom odlingarna är det första som gårdens besökare möts av brukar det väcka nyfikenhet och vi använder så mycket som möjligt av det vi själva odlar när vi bjuder på mat under våra kurser, berättar Madeleine.

Den 18 juni firar som sagt Grevlunda Yoga ettårsjubileum - med donationsyoga varifrån all förtjänst går till organisationen Maskrosbarn.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.