Annons

Måndotter sprider glädje med Cohens låtskatt

Världen har gått igenom mycket de senaste åren: pandemi, krig och andra kriser. Därför vill Lena Måndotter sprida välbehövlig glädje och förtröstan, när hon gästar Skillinge teater på långfredagen. I centrum står Leonard Cohens musik och lyrik.
x
xx
x
Publicerad 23 mars 2023
På långfredagen spelar Lena Måndotter och hennes band på Skillinge teater. Konserten består till stor del av tolkningar av Leonard Cohens sånger, framför allt hans mer existentiellt inriktade produktion, men smyckas också med annan musik. Tanken är att skänka lite hopp i svåra och oroliga tider.
På långfredagen spelar Lena Måndotter och hennes band på Skillinge teater. Konserten består till stor del av tolkningar av Leonard Cohens sånger, framför allt hans mer existentiellt inriktade produktion, men smyckas också med annan musik. Tanken är att skänka lite hopp i svåra och oroliga tider.Foto: Pressbild

Den i Simrishamn bosatta artisten, författaren, konstnären och sångterapeuten Lena Måndotter kallar sin aktuella konsert på Skillinge teaters kaféscen den sjunde april för ”Leonard Cohen & Other Pilgrimsongs”.

Tonvikten ligger på den kanadensiska sångaren och kompositören, som hon har lyssnat på sedan tonårstiden i Sölvesborg, men det finns även plats för annan musik. Bland annat blir det låtar av Patti Smith och Laurie Anderson samt några egna kompositioner.

Annons

– Det är inget covergig med den ena Cohenlåten efter den andra, utan det handlar mer om min relation till hans musik. Jag har alltid lyssnat på honom och då framför allt på den existentiellt inriktade sidan av hans produktion, där han funderar över meningen med livet och har en själslig dimension i texterna, säger Lena Måndotter, som också är verksam som jungiansk psykoanalytiker, och fortsätter:

– För mig känns det viktigt i de tider som vi lever i nu. Många människor känner sig uppgivna och jag känner att Cohens sånger skänker något slags hopp. Det hoppas jag kunna förmedla, för vi har ju alla gått igenom så mycket de senaste åren.

Precis som Leonard Cohen har Lena Måndotter bott i Grekland och det var faktiskt där, i en bergsby på Kreta, som hon ursprungligen började tolka hans sånger för nästan 20 år sedan. Det ledde vidare till många bejublade konserter i Sverige under flera års tid.

På Skillinge teater får hon in kopplingen till Grekland genom att även framföra grekisk bönsång. Cohen var dessutom djupt inspirerad av både sitt judiska arv och Federico Garcia Lorcas dikter och sånger. Därför blir det även hebreiska hymner och flamencomusik av Lorca.

På pappret ser det kanske ut som en udda blandning, medger Lena Måndotter, men sångerna skapar tillsammans en stämningsfull helhet med ett existentiellt innehåll.

– Jag tycker mycket om de hebreiska sångerna. De har något speciellt som går rakt in i själen på mig. Detsamma gäller många av Cohens låtar, som ”Suzanne”, ”By the Rivers Dark”, ”Sisters of Mercy” och ”Famous Blue Raincoat”. Det är sånger som inte är så självfixerade och som många kan identifiera sig med. Det finns också en ödmjukhet i dem, där han brottas med tvivlet och tron.

”Jag känner att Cohens sånger skänker något slags hopp.”
Lena Måndotter

Som exempel citerar Lena Måndotter några rader ur ”Suzanne”, som hon menar passar bra in på en långfredag: ”And Jesus was a sailor when he walked upon the water, and he spent a long time watching from his lonely wooden tower, and when he knew for certain only drowning men could see him, he said: ‘All men will be sailors then, until the sea shall free them.’ But he himself was broken long before the sky would open, forsaken, almost human. He sank beneath your wisdom like a stone.”

Med sig på scen har Lena Måndotter maken Ronnie Hall (gitarr, munspel, bodhran, sång), som hon i år har spelat med i 30 år, samt Åsa Gjerstad (cello, sång) och Pierre Engström (gitarr, bouzouki).

– Jag trivs i det här bandet, för vi skapar en fin närvaro tillsammans och binder ihop sångerna på ett bra sätt.

Lena Måndotter hade också planerat för en fotoutställning kring påsk, men då det har krockat med konsertrepetitionerna har hon i stället skapat ett digitalt fotogalleri på lenamandotter.com, som är tillgängligt under Konstrundan.

Annons

– Det är skönt att växla mellan olika konstformer. De berikar varandra. Cohen, som både målade och skrev, gjorde ju likadant.

”Fiskaren” är ett av de foton som Lena Måndotter ställer ut online i samband med Konstrundan.
”Fiskaren” är ett av de foton som Lena Måndotter ställer ut online i samband med Konstrundan.Foto: Lena Måndotter
Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons