Annons
Föredrag

Många ville höra Harrison berätta Simrishamnshistoria

Kombinationen fastlagsbulle och intressant föreläsning verkar vara svår att motstå - det visar det stora intresset för Österlens museums Fastlagsbulleföredrag. I tisdags lockade Dick Harrison full sal på Skeppet.
Simrishamn • Publicerad 3 mars 2023
Ett hundratal åhörare lyssnade till Dick Harrisons fastlagsbulleföredrag på Skeppet i Simrishamn, arrangerat av Österlens museum i samarbete med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne.
Ett hundratal åhörare lyssnade till Dick Harrisons fastlagsbulleföredrag på Skeppet i Simrishamn, arrangerat av Österlens museum i samarbete med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne.Foto: Hannah Andersson

– Förmodligen ligger det rätt i tiden också, så här i början av året när det inte händer så mycket annat, resonerar Lena Alebo, museichef.

Hon gläds åt att intresset för lokalhistoria är stort i Simrishamn.

Annons

– Vår nya utställning Simrishamn 900 år har redan lockat, för årstiden, ovanligt många besökare till museet. Vilket är väldigt roligt för vi har skapat utställningen i första hand för dem som bor här, även om intresset från besökare utifrån förmodligen också kommer att vara stort.

Österlens museum arrangerar Fastlagsbulleföredragsserien i samarbete med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne.

– Vi har kommit fram till att det nog är tjugoårsjubileum för föredragsserien i år. Det startade i liten skala med föredrag av våra egna medarbetare, för en liten publik, berättar Lena.

Idag, tjugo år senare, säljer entrébiljetterna för det mesta slut och gästföreläsarna tackar gärna ja till att medverka.

Så var det även för Dick Harrison, som är dagens föreläsare, när han fick frågan om att delta.

– Jag tycker det är väldigt kul att vara här idag, Simrishamn känns som hemmaplan för mig, före pandemin var jag ofta här och föreläste, berättar Dick och avslöjar att han kommer att bjuda åhörarna på en våldsam berättelse från när Simrishamn för första gången dyker upp i de historiska källorna. Det är när den norske kungen Sigurd Jorsalafare bränner ner bygden sommaren 1123 i ett brutalt anfall.

– Jag kommer att berätta om orsakssammanhangen och varför just Österlen drabbades av hans framfart.

Fastlagsbulle och föredrag är ett vinnande koncept - intresset för Fastlagsbulleföredragen är alltjämt stort.
Fastlagsbulle och föredrag är ett vinnande koncept - intresset för Fastlagsbulleföredragen är alltjämt stort.Foto: Hannah Andersson

Medan Dick förbereder sig inför sitt föredrag råder aktivitet även i köket där ett hundratal fastlagsbullar görs redo att serveras.

– Det är medlemmar i fornminnesföreningen som har bakat bullarna, berättar Gabriella Signäs som tillhör redaktionsgruppen för Österlent.

Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne är en aktiv förening som förutom att ge ut tidskriften Österlent och medverka vid olika evenemang, även driver Garverimuseet i Simrishamn och Lantbruksmuseet i Hammenhög.

Annons

Tillbaka till Skeppet där åhörarna tagit plats. Två av dem är Lisa Månsson och Rose-Marie Hansson Capion.

– Det är alltid lika kul att höra de här föreläsningarna, säger Lisa som även är engagerad i fornminnesföreningen.

Rose-Marie är nyinflyttad simrishamnare.

– Jag läste om föredragsserien i Kulturguiden och var här på det första föredraget med Lena Alebo också. Jag har jobbat som lärare och är historiskt intresserad, därför uppskattar jag evenemang som detta. Jag har även besökt jubileumsutställningen på museet och när jag vet mer om stadens historia blir upplevelsen en helt annan när jag promenerar längs Simrishamns gator, konstaterar Rose-Marie.

Under mars månad ges ytterligare två fastlagsbulleföredrag. Föredraget med Bo Hagström är redan fullbokat men i skrivande stund finns enstaka platser kvar till nedslaget i musikhistorien med Ensemble Mare Baltikum tisdagen den 14 mars. Föranmälan till Österlens museum.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons