Maria Skåne Sydost har öppnat fler mottagningar

Maria Skåne Sydost erbjuder frivilligt samtalsstöd till unga personer med alkohol- och drogproblem. Tidigare har all verksamhet varit förlagd till Ystad, men under hösten har tre satellitmottagningar öppnats, bland annat i Tomelilla och Simrishamn.
Publicerad 5 januari 2022
Öppenvårdsmottagningen Maria Skåne Sydost har precis startat tre satellitmottagningar utanför Ystad. I detta lånade rum hos Familjeteamet i Simrishamn tar behandlaren Susanne Lundgren emot besök varannan vecka. Målet är också att komma ut till skolorna och informera, men det har varit svårt under pandemin.
Öppenvårdsmottagningen Maria Skåne Sydost har precis startat tre satellitmottagningar utanför Ystad. I detta lånade rum hos Familjeteamet i Simrishamn tar behandlaren Susanne Lundgren emot besök varannan vecka. Målet är också att komma ut till skolorna och informera, men det har varit svårt under pandemin.Foto: Johan Bentzel

Öppenvårdsmottagningen Maria Skåne Sydost har funnits i Ystad sedan 2019, men verksamheten har från början även omfattat Simrishamn, Tomelilla och Sjöbo. De fyra kommunerna driver projektet tillsammans i samverkan med Region Skåne.

Tanken är att genom samtalsstöd hjälpa unga personer upp till 25 år som upplever bekymmer eller problem kopplade till alkohol och droger. Stöd ges även till deras anhöriga, som också är välkomna att ta den första kontakten.

– Det behöver inte handla om ett mångårigt missbruk. Vi hjälper till med både det lilla och det stora. Inget är för litet, säger behandlaren Susanne Lundgren och exemplifierar:

– Det kan vara en tonåring som kanske har rökt hasch en gång, vilket har lett till mycket oro och påverkat tilliten inom familjen. Då jobbar vi med de bitarna. Men det kan också vara att man upplever att man dricker lite för mycket på helgen och hamnar i pinsamma situationer.

Mottagningen i Ystad är öppen varje dag med drop in-verksamhet på onsdagskvällar, men sedan i oktober tar Susanne Lundgren även emot bokade besök i Simrishamn en dag varannan vecka.

Hennes kollegor erbjuder samma service i Tomelilla och Sjöbo. Under hösten har Maria Skåne Sydost nämligen dragit i gång tre så kallade satellitmottagningar.

Susanne Lundgren lånar ett rum av Familjeteamet i Simrishamn, som finns i den byggnad vid tågstationen som även inrymmer polisen och socialförvaltningen.

– Vi vill lära känna de kommuner som vi verkar i. Sedan är det också viktigt att ungdomarna får en närhet till oss. Om man bor i Simrishamn tar det trots allt en stund att ta sig in till Ystad. Därför är det viktigt att vi finns på plats ute i kommunerna, säger hon.

Maria Skåne Sydost har sin huvudmottagning på regementsområdet i Ystad.
Maria Skåne Sydost har sin huvudmottagning på regementsområdet i Ystad.Foto: Johan Bentzel

Beroende på vilken situation den hjälpsökande befinner sig i har Maria Skåne Sydost ett antal olika metoder att välja bland, allt från motiverande samtal och avvänjningsprogram till insatser som förhindrar återfall i missbruk och stärker familjerelationer.

– För oss handlar det mycket om att skapa en allians med de unga personer som kommer till oss och få dem att förstå att vi är här för att hjälpa dem, säger Susanne Lundgren.

Den fasta personalstyrkan består av en samordnare samt tre behandlare med olika yrkesbakgrunder. Susanne Lundgren är socionom och familjeterapeut. En läkare och en medicinsk sjuksköterska är också knutna till verksamheten på tio respektive 20 procent.

Den som vill nå mottagningen kan antingen ringa eller mejla. Om det känns jobbigt att göra det på egen hand är det också möjligt att exempelvis be skolkuratorn att ta kontakt.

– Den första gången får man lov att vara anonym. Då har vi ett informationsmöte, där vi berättar om vad som gäller och hur vi lägger upp arbetet. Den första tiden träffas vi ofta ganska tätt för att lära känna varandra, säger Susanne Lundgren.

Maria Skåne Sydost har ett nära och bra samarbete med socialtjänsten, barn- och ungdomspsykiatrin samt vuxenpsykiatrin men värnar samtidigt sitt fristående. Det sistnämnda är viktigt, menar Susanne Lundgren.

– Ibland kan det behövas ett alternativ som ligger utanför dessa myndigheter. Vår verksamhet är helt frivillig. Vi jobbar inte på uppdrag av någon annan än de personer och familjer som självmant vänder sig till oss.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.