GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Matrundan åter i full skala efter pandemin

För första gången på tre år kan Matrundan arrangeras fullt ut igen. 44 deltagare bjuder under fyra dagar in besökare till kulinariska upplevelser, vissa av dem även på kvällstid.
Publicerad 13 maj 2022
Samling runt ett dignande bord med godsaker. Matrundan kan äntligen köra på som vanligt igen efter pandemiåren och deltagarna träffades på Svabesholm inför årets arrangemang för en peppande kick off. Själva rundan hålls under Kristi Himmelsfärdshelgen.
Samling runt ett dignande bord med godsaker. Matrundan kan äntligen köra på som vanligt igen efter pandemiåren och deltagarna träffades på Svabesholm inför årets arrangemang för en peppande kick off. Själva rundan hålls under Kristi Himmelsfärdshelgen.Foto: Johan Bentzel

Matrundan hör till de få arrangemang som inte gav upp under pandemiåren. De lade inte ner, utan ställde om, som ordföranden Helena Ingvarsson uttrycker det. Men nu ser hon fram emot en fullspäckad Kristi Himmelfärdshelg, där arrangemanget äntligen kan genomföras fullt ut för första gången sedan 2019.

– Vi vill erbjuda en kulinarisk upplevelse för våra besökare och har satt samman ett spännande program. Det som är roligt med Matrundan är att den är så spretig. Vi har allt från fine dining till senap. Ju bredare rundan är, desto nöjdare blir alla som kommer hit.

Lokala drycker ingår också i Matrundan. Dessa kommer från Kiviks Musteri.
Lokala drycker ingår också i Matrundan. Dessa kommer från Kiviks Musteri.Foto: Johan Bentzel

44 producenter, odlare, krögare och andra aktörer i branschen deltar mellan den 26 och 29 maj. Matrundans ordinarie programtid är klockan 11–16, men i år händer det en del saker även på kvällarna.

– Tidigare år har vi fått många frågor från besökare om vad de ska göra på kvällen. Så i år har vi faktiskt tio medlemmar som har program även på kvällstid, säger Helena Ingvarsson.

Många av de medverkande samlades nyligen på Svabesholm för att ha en kick off inför arrangemanget. Då fick de också smaka på varandras läckerheter. Långbordet i festlokalen dignade av korv, kött, grönsaker, bröd, honung, tårta och mycket mer. Intill fanns även ostron och lokala drycker.

Vildsvin från Österlens Kött & Vilt i Brösarp, en av årets deltagare.
Vildsvin från Österlens Kött & Vilt i Brösarp, en av årets deltagare.Foto: Johan Bentzel

Nätverket Matrundan fyller 15 år i år och för Magnus Henningsson, som driver Österlens Kött & Vilt, är utbytet med övriga deltagare minst lika viktigt som rundan i sig. Det här är hans femte år som medlem och han förväntar sig många besökare.

– Vi märker att det kommer personer även från andra delar av landet och jag tror att det blir väldigt mycket folk i år.

Ise Wentzel Hovmöller driver den ekologiska biodlingen Hovmöller Bigårdar i Södra Mellby. Hon tycker att det är en stor ära att få ingå i ett nätverk som Matrundan.

Normalt säljer hon sin honung i en liten sommarbutik ute vid vägen, på marknader och till olika gårdsbutiker och restauranger. Under Matrundan kan besökarna komma till själva biodlingen, där matupplevelsen kompletteras med hennes dotters läderhantverk.

– Jag gick med under pandemin, så det här blir min första ”riktiga” runda.

Matrundans ordförande Helena Ingvarsson ser fram emot evenemanget.
Matrundans ordförande Helena Ingvarsson ser fram emot evenemanget.Foto: Johan Bentzel
Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.