GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nätverk

Med gemenskap och engagemang på agendan

Hammenhögs Rotaryklubb är inte bara ett nätverk med fokus på glädje och gemenskap utan även med ett stort engagemang i sin omvärld.
Hammenhög • Publicerad 18 november 2021
Under pandemin hölls Hammenhögs Rotaryklubbs möten digitalt men nu träffas åter nätverkets medlemmar varannan måndag på Hotell Borrby, där det förutom klubbinformation och föreläsning, bjuds på god mat och mingel.
Under pandemin hölls Hammenhögs Rotaryklubbs möten digitalt men nu träffas åter nätverkets medlemmar varannan måndag på Hotell Borrby, där det förutom klubbinformation och föreläsning, bjuds på god mat och mingel.

När Hammenhögs Rotaryklubb nyligen uppmärksammade Världspoliodagen tillsammans med Simrishamns Rotaryklubb genom en insamling på stan fick medlemmarna många nyfikna frågor om klubbens verksamhet.

– Många har säkert hört talas om Rotary men vet inte vad vi gör, vi lever en ganska anonym tillvaro vilket försvårar medlemsrekryteringen, säger Lars Andersson, president i Hammenhögs rotaryklubb, som kontaktat ÖM i syfte att berätta om nätverkets arbete.

Det finns sju Rotaryklubbar i sydöst.

– Rotary finns i Simrishamn, Kivik, Hammenhög, Tomelilla och med tre klubbar i Ystad, berättar Bertil Bolander, programansvarig i Hammenhögs rotaryklubb.

Polioprojektet är ett gott exempel på Hammenhögsklubbens engagemang i sin omvärld.

– Rotary är till stor del en välgörenhetsorganisation som samlar in pengar till behövande länder och projekt. I Hammenhögs Rotaryklubb har vi ett stort engagemang i polioprojektet men även i exempelvis ”Connect with your future” som är ett projekt riktat mot ungdomar som lever i slummen i Bogota, Colombia, berättar Lars.

3 bilder
Hammenhögs Rotaryklubb bildades 1959.
Bertil Bolander, programansvarig och Lars Andersson, president i Hammenhögs rotaryklubb.
”Många har säkert hört talas om Rotary men vet inte vad vi gör, vi lever en ganska anonym tillvaro vilket försvårar medlemsrekryteringen” säger Lars Andersson, president i Hammenhögs rotaryklubb
Hammenhögs Rotaryklubb bildades 1959.
Bertil Bolander, programansvarig och Lars Andersson, president i Hammenhögs rotaryklubb.

Hammenhögs Rotaryklubb engagerar sig även lokalt. Ett exempel är den lyckade satsningen på Gåvobutiken i anslutningen till byns asylboende 2013-2017 i samband med den stora flyktingströmmen.

Ett annat lokalt projekt som Hammenhögsklubben stöttar är the Livingroom, en mötesplats för ungdomar i Simrishamn som startade våren 2020.

Engagemanget i ungdomarna sträcker sig långt tillbaka i Rotaryklubbarnas gemensamma historia.

– Ungdomsutbytet var stort under vår klubbs första år, berättar Lars.

Hammenhögs Rotaryklubb bildades 1959.

– Carl-Johan Dolby var drivande i bildandet av klubben och i ungdomsutbytet eftersom han gjorde regelbundna resor till USA och hade goda kontakter där, berättar Bertil.

Traditionellt är Rotaryklubben ett yrkesnätverk med goda möjligheter att knyta kontakter såväl lokalt, som nationellt och internationellt.

– Som rotarian har du tillgång till alla Rotaryklubbars möten, berättar Lars.

Hammenhögs Rotaryklubb träffas för medlemsmöten varannan måndag, ofta gästas mötena av externa föreläsare. Under pandemin hölls mötena digitalt.

– Det fungerade över förväntan och deltagandet var stort, berättar Bertil. De digitala mötena öppnade också upp för möjligheten att bjuda in mer långväga gästföreläsare. Det är en erfarenhet vi tar med oss och tänker använda oss av även nu när vi återupptagit de fysiska mötena.

Nätverkets möten tar plats på Hotell Borrby, där det förutom klubbinformation och föreläsning, bjuds på god mat och mingel.

– Mötena har ett viktigt socialt värde, gemenskapen och glädjen är stor när vi träffas. När jag själv var nyinflyttad blev klubbmötena ett sätt att knyta nya bekantskaper, berättar Bertil.

Hammenhögsklubben har i dagsläget 37 medlemmar och nya hälsas välkomna.

– Intresserade får gärna ta kontakt med någon av oss medlemmar, som i sin tur förmedlar kontakt med medlemskommittén, avslutar Lars.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.