GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mohlin återvänder till Österlen i nya deckaren

Trovärdiga och dagsaktuella deckare i Österlenmiljö har blivit Nils Mohlins signum. Därmed inte sagt att han inte tar sig vissa friheter.
Publicerad 30 juni 2022
Att skriva deckare i Österlenmiljö faller sig naturligt för Nils Mohlin, som i flera år har delat sin tid mellan Kivik och Spanien. Nu flyttar han visserligen från Kivik, men inte särskilt långt. En lägenhet i Simrishamn blir hans nya hemvist i Sverige, så senaste verket är säkert inte det sista i hans Österlensvit.
Att skriva deckare i Österlenmiljö faller sig naturligt för Nils Mohlin, som i flera år har delat sin tid mellan Kivik och Spanien. Nu flyttar han visserligen från Kivik, men inte särskilt långt. En lägenhet i Simrishamn blir hans nya hemvist i Sverige, så senaste verket är säkert inte det sista i hans Österlensvit.Foto: Johan Bentzel

Knappt ett år har passerat sedan Nils Mohlins senaste deckare kom ut, men nästa är redan här.

– Jag får ofta mina idéer från dagsaktuella ting. Jag är lite av ett nyhetsfreak och följer det som händer väldigt noga. I den nya boken leker jag vilt med Vladimir Putin och hans oligarker. Därför kände jag att jag behövde få den färdig så fort som möjligt. Allt händer ju så snabbt i politiken. Ett tu tre är kanske Putin väck.

Redan titeln på den nya boken talar om var den utspelar sig: ”Utom rimligt tvivel på Österlen”. Nils Mohlins senaste tre böcker utspelar sig alla i dessa trakter och kretsar i huvudsak kring samma persongalleri.

I centrum i det senaste verket står en kille som kallas Jätten, som har haft en svår barndom och länge levt isolerad från övriga samhället men till slut lockas ur sitt skal genom en vänskap med en äldre man.

– Det finns en viss sensmoral i berättelsen. Den här killen har varit nerklubbad men rest sig och till slut är det han som blir hjälten.

Under sin yrkesverksamma tid jobbade Nils Mohlin som byggchef och som tekniskt sakkunnig i tvistemål. Författare blev han först som pensionär och hittills har det blivit sju romaner.

Ursprungligen skrev han främst noveller, men efter att ha varit med i fyra antologier och med framgång publicerat krönikor i tidningar blev han sugen på att skriva längre berättelser.

Hans första roman var självbiografisk. Sedan följde två deckare och en kåserisamling innan han gav sig i kast med den Österlensvit som även hans senaste bok tillhör.

Nils Mohlin får mycket uppskattning av sina trogna läsare och håller kontakt med dem via sociala medier. Dessutom är det tradition att varje boksläpp firas med att han signerar böcker på Ica i Kivik.

– Att skriva har nog legat lite i generna. Min far var journalist och var många år på Skånska Dagbladet. Även om jag inte brydde mig då har det nog funnits där latent ändå. Jag tycker att det är minst lika spännande att skriva som att läsa en väldigt bra bok.

”Utom rimligt tvivel på Österlen” är namnet på den nya boken.
”Utom rimligt tvivel på Österlen” är namnet på den nya boken.Foto: Pressbild

Nils Mohlin gör mycket research och vill helst att böckerna ska vara så trovärdiga som möjligt. Det får inte bli för mycket ”fantasy”, som han uttrycker det.

Han är själv väldigt insatt i rättsmedicin efter att parallellt med sitt ordinarie jobb ha arbetat med så kallade polititransporter. Det är den styrka inom räddningstjänsten som hämtar upp mord-, självmords- och olycksoffer. Det gav en god inblick i samhällets baksida.

– Det är absolut inget machojobb, utan något som måste hanteras med stil och värdighet. Det viktiga är att man kan släppa det helt, när man gått av ett pass, för det är inga trevliga saker man får se. Men jag har haft väldigt god hjälp av den erfarenheten när jag skriver.

Trots all omsorg om detaljerna tar sig Nils Mohlin för intrigens skull vissa friheter, framför allt när det gäller polisarbetet. Poliser och åklagare i hans böcker håller sig inte alltid till de spelregler som gäller i verkligheten, utan tänjer en aning på gränserna.

– Det ger lite mer push åt handlingen. Poliser som har läst skrattar ofta gott och säger: ”Nils, så får vi ju inte göra!”

Utöver att skriva böcker jobbar Nils Mohlin som god man. Att slå sig till ro ligger inte för honom. Livet ska kännas meningsfullt.

– När man som jag har blivit 78 år har man ju hunnit skaffa sig en massa erfarenhet och den måste man ta vara på. Jag vill inte bara se dagarna rinna iväg, utan vill gärna ha mina åtta timmar. Då kan man slappna av på kvällarna.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.