GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mustaschkampen vill korta väntetider i vården

Prostatacancerpatienter får vänta orimligt länge på behandling, inte minst i Skåne. Därför slår Mustaschkampen ett slag för kortare väntetider.
Publicerad 24 november 2022
Målet är att ingen prostatacancerpatient ska behöva vänta längre än 68 dagar från remiss till den vanligaste behandlingen kirurgi.
Målet är att ingen prostatacancerpatient ska behöva vänta längre än 68 dagar från remiss till den vanligaste behandlingen kirurgi.Foto: Per-Erik Sandebäck

Den årligen återkommande kampanjen Mustaschkampen lyfter ännu en gång frågan om väntetider inom vården.

Målet för prostatacancer är att ingen ska behöva vänta mer än högst 68 dagar mellan remiss och den vanligaste behandlingen kirurgi.

Även om väntetiderna år 2020–2021 tillfälligtvis blev kortare inom många regioner var det ingen som nådde målet och prostatacancer har i särklass längst väntetider av alla cancersjukdomar. För alla övriga cancerformer är väntetiderna under 60 dagar.

Under perioden 2017–2021 hade männen i Skåne den näst längsta väntetiden i landet på behandling för prostatacancer med en median på 102 dagar, enligt uppgifter till SVT i våras.

Prostatacancerförbundet har haft stora förhoppningar på regeringens stora miljardsatsningar för att åtgärda väntetiderna inom vården, särskilt med tanke på att prostatacancer står för det största antalet cancerpatienter, men konstaterar nu att satsningarna hittills har misslyckats och endast lett till marginella förbättringar.

Pengarna har i stor utsträckning istället använts till andra saker, exempelvis uppbyggnad av administrativa system för att mäta uppnådda resultat, hävdar Prostatacancerförbundet i ett pressmeddelande och menar att det är meningslöst att skicka pengar till regionerna om dessa sedan används till annat än sitt huvudsyfte.

Förbundet efterlyser därför statliga krav och instruktioner. Ett annat förslag är att regionerna med de längsta köerna skulle kunna skicka patienter till dem med de kortaste.

Mustaschkampen anser att de orimligt långa väntetiderna för prostatacancerpatienter leder till ett oerhört lidande och ökad risk för att sjukdomen förvärras. Dagens situation är närmast skandalös, slår kampanjledaren Per-Anders Nygård fast:

– Dessutom är prostatcancervården ojämlik då den varierar för mycket beroende i vilken del av landet man bor och vilken social grupp man tillhör. Målet är att alla ska vara opererade inom två månader. För att nå uppsatta mål krävs ett större engagemang av sjukvårdspolitiker och ansvariga inom vården. Väntetiderna bara måste ned.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.