GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nära skildring av krigets kvinnor i nyutgiven bok

Många kvinnor deltog i Andra världskriget, antingen på eget bevåg eller för att de var tvungna, men deras historia är inte så känd. Nu får de göra sina röster hörda genom Skillingebon Anna Larsdotters aktuella bok ”Glömda soldater”.
Publicerad 14 maj 2022
Hunden Luna vilar, medan Anna Larsdotter bläddrar i sin senaste bok.
Hunden Luna vilar, medan Anna Larsdotter bläddrar i sin senaste bok.Foto: Johan Bentzel

Anna Larsdotter, som delar sin tid mellan Skillinge och Lund, har i sitt yrke som frilansjournalist nischat in sig mot historia och medverkar bland annat regelbundet i tidskriften Populär Historia.

Det historiska intresset har även letat sig in i de böcker som hon har skrivit och i dessa sammanhang har hon framför allt koncentrerat sig på en företeelse: krig. Det är ett outtömligt ämne som aldrig verkar gå ur tiden och som än i dag, tyvärr, formar utvecklingen i världen.

– Krig är intressant för det har påverkat vår historia så enormt mycket på alla plan. Därför bör man i mitt tycke nästan vara intresserad av krig. Sedan bryr jag mig kanske inte så mycket om truppförflyttningarna och de taktiska inslagen, utan intresserar mig mer för varför det blir krig, hur det förändrar samhället och hur det påverkar människorna.

Anna Larsdotters senaste verk ”Glömda soldater”, utgivet av förlaget Historiska Media, är en kronologisk skildring av Andra världskriget sedd genom ögonen på kvinnor runt om i världen som på olika vis deltog i kriget.

Läsaren får möta motståndskvinnor i Norge och Danmark, sjuksköterskor, en engelsk luftvärnsofficer, Röda Arméns hängivna soldater, en indisk-brittisk agent, en anställd vid koncentrationslägret Ravensbrück, en svensk lotta som tjänstgjorde som signalist i Försvarsstaben och många, många fler.

Andra världskriget är nog ett av de mest omskrivna krigen, men kvinnornas roll är inte lika belyst, framför allt inte på svenska. Ambitionen har varit att komma dem nära och ge en bild av deras vardag.

Boken är byggd på både skriftliga källor och intervjuer.

– Jag fick kontakt med ett par veteraner, en i USA och en i Finland, som var med i kriget. De var nästan 100 år när jag träffade dem, så jag var ganska sent ute, får man väl säga. Deras berättelser blev ingången till det hela. Kvinnan i USA lever fortfarande, så jag ska skicka en bok till henne, men den finska kvinnan gick tyvärr bort för ett par veckor sedan.

Boksläppet firas på Caesars bykrog i Skillinge den 20 maj klockan 17–18 och alla som är intresserade är välkomna att delta. Då berättar Anna Larsdotter mer om innehållet, säljer böcker och bjuder också på lite förfriskningar.

Hon framhåller avslutningsvis att hon gärna vill nå ut med boken till yngre kvinnor.

– Det kan vara intressant för dem att fundera på hur de här frågorna om kvinnor och män i krig har hanterats tidigare, men också utifrån dagens perspektiv, nu när vi har könsneutral värnplikt. Även unga kvinnor behöver tänka på vad som kan hända framöver. Det blir ett nytt sätt att se på sin egen roll och identitet.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.