Annons
Näringsliv

”Nu har vi ännu bättre möjlighet att ge god service”

Hur är det egentligen att vara handlare i Simrishamn en gråmulen februaridag? Österlenmagasinets utsände gav sig ut på stan för att ta tempen.
Simrishamn • Publicerad 9 februari 2024 • Uppdaterad 9 februari 2024
Lågsäsong innebär färre turister och mindre rörelse på gatorna i Simrishamn.
Lågsäsong innebär färre turister och mindre rörelse på gatorna i Simrishamn.Foto: Hannah Andersson

Inne på Hälsokraft står tre stora lådor med vårnyheter ouppackade.

– Jag fick aldrig tid att packa upp dem i helgen för vi hade en strid ström av kunder, säger Paulette Rosengren och berättar att det bland annat var danska turister på weekendresa som besökte butiken.

Annons

– Hotellen häromkring är duktiga på att erbjuda förmånliga paket nu under lågsäsong och besöken som det lockar får även vi glädje av.

Hur är det att driva butik i Simrishamn under lågsäsong?

– Det är faktiskt bra! Självklart har vi inte samma tryck som under sommarhalvåret men vi har många stamkunder som utrycker sin uppskattning över handeln som finns, och som är medvetna om att de måste använda butikerna för att de ska finnas kvar.

– Vi möter ofta kunder som blir positivt överraskade av det breda utbudet som finns här i Simrishamn, säger Maria Råberg.

– Och som uppskattar den personliga servicen, som vi har ännu bättre tid att ge nu under lågsäsong, poängterar Paulette.

Lågsäsong innebär färre turister och mindre rörelse på gatorna i Simrishamn. ”Men kundtillströmningen är ändå bra” berättar Paulette Rosengren på Hälsokraft, som smyckat butiksdisken med vårkänsla.
Lågsäsong innebär färre turister och mindre rörelse på gatorna i Simrishamn. ”Men kundtillströmningen är ändå bra” berättar Paulette Rosengren på Hälsokraft, som smyckat butiksdisken med vårkänsla.Foto: Hannah Andersson

Vårnyheterna är som sagt redan på väg in och på disken står en vas med grenar som bär gröna knoppar på väg att brista.

– De piggar upp och påminner oss om våren som ligger framför oss. Vi ser fram emot ett friskt och starkt 2024 med mycket go energi! säger Paulette.

Fler vårtecken hittar vi hos MaKalösa Trädgårdar en bit längre upp längs Storgatan.

– Även om februari är en vintermånad, så går många i vårtankar och vi har redan haft kunder som frågat efter penséer, säger Emma-Lisa Lundgren.

Många har redan börjat längta efter våren. Hos MaKalösa Trädgårdar finns fröer för förodling och vårlökar som ger en försmak av vad som är att vänta.
Många har redan börjat längta efter våren. Hos MaKalösa Trädgårdar finns fröer för förodling och vårlökar som ger en försmak av vad som är att vänta.Foto: Hannah Andersson

Penséerna låter vänta på sig lite till, men hos MaKalösa finns det gott om vårlökar som fungerar fint att tjuvstarta våren med inomhus.

Annons

– Också gläds vi förstås åt tulpanerna den här tiden på året, säger Emma-Lisa och berättar att januari och februari är lite lugnare månader i butiken.

– Då passar vi på att andas ut efter den hektiska julen, och att packa upp allt nytt inför säsongen.

Årets försäljning av fröer har redan startat.

– Odlingssäsongen börjar ju redan i januari, säger Emma-Lisa. Och i februari har vi alla hjärtans dag som brukar göra stort avtryck inom blomsterbranschen.

En annan högtid som infaller under februari är bokrean. I alla fall för litteraturälskare, och dem finns det gott om hos Simrishamns bokhandel.

– Bokrean är en fest för våra kunder och jag tror att extra många ser fram emot rean i år, när det ekonomiska läget ser ut som det gör, säger Anna Ling.

Anna Ling gläds åt en stadigt ökande försäljning sedan hon tog över Simrishamns bokhandel för två år sedan. ”I december ökade försäljningen med 35 procent jämfört med året innan.”
Anna Ling gläds åt en stadigt ökande försäljning sedan hon tog över Simrishamns bokhandel för två år sedan. ”I december ökade försäljningen med 35 procent jämfört med året innan.”Foto: Hannah Andersson

Trots omvärldsläget har bokhandeln haft en kanonvinter.

– Vi ökade försäljningen med 35 procent i december och januari startade också bra, säger Anna som gjort en medveten marknadsföringssatsning inför både jul och bokrean.

– Jag tror det är viktigt att våga satsa, säger Anna och lyfter fram tillgängligheten som en annan viktig framgångsfaktor.

– Vi har öppet alla dagar, året om. Även på julafton, som blev en jättebra dag försäljningsmässigt. Många köpte böcker, men även spel och pussel - Simrishamnspusslet som vi är ensamma återförsäljare för sålde väldigt bra.

Annons

Anna ser fram emot ett fortsatt positivt 2024.

– Jag tror på framtiden!

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons