Annons
Anhörigstöd

Ny cirkel för anhöriga startar i höst

När anhörigstödet i Simrishamn startar upp en ny cirkel för anhöriga i höst vänder de sig till den som lever nära någon med missbruk eller beroende.
Simrishamn • Publicerad 18 augusti 2023
Anhörigkonsulent Sofia Spetz och Åsa Andersson, socialsekreterare med erfarenhet av arbete med missbruk/beroende, leder anhörigcirkeln som startar den 20 september.
Anhörigkonsulent Sofia Spetz och Åsa Andersson, socialsekreterare med erfarenhet av arbete med missbruk/beroende, leder anhörigcirkeln som startar den 20 september.Foto: Hannah Andersson

Cirkeln, som startar den 6 september, kommer att ledas av anhörigkonsulent Sofia Spetz och Åsa Andersson som är socialsekreterare med erfarenhet av arbete med missbruk/beroende.

Anhöriggrupperna brukar uppskattas stort av de som deltar.

Annons

– Stödet som deltagare med liknande erfarenheter kan ge varandra är väldigt värdefullt. Det är fint att se samhörigheten som växer fram, säger Åsa.

– Igenkänning och bekräftelse är faktorer som gör att processen blir så bra i grupp. Det brukar hända mycket på kort tid med deltagarna, berättar Sofia och delar med sig av några citat från tidigare utvärderingar:

”Det har varit en enorm resa och personlig utveckling att gå från en offerroll och medberoende, till att våga ta mer plats och känna mig hemma i mig själv.” ”Nu tänker jag mer på hur jag ska kunna förändra det jag kan.” ”Det har verkligen hjälpt att finna balans och tro på tillvaron.”

Cirkeln baseras på boken ”Släpp kontrollen – vinn friheten!”.
Cirkeln baseras på boken ”Släpp kontrollen – vinn friheten!”.Foto: Hannah Andersson

Gruppen som startar i höst kommer att träffas tolv gånger.

– Vi har ökat på antalet tillfällen, det var ett önskemål som kom fram i utvärderingarna av tidigare cirklar, berättar Sofia.

Cirkeln vänder sig till de som lever nära någon med missbruk eller beroende och varje träff kommer att baseras på ett tema hämtat från boken ”Släpp kontrollen – vinn friheten! – för anhöriga påverkade av missbrukets konsekvenser”, skriven av Carina Bång.

– Liksom tidigare kommer vi att varva teori med samtal och möjlighet att dela erfarenheter, men vi kommer även prova att använda oss av övningarna som finns i boken för vi tror att det kan ge deltagarna fler verktyg att använda för att hantera sin situation, säger Åsa.

Det är kostnadsfritt att delta i anhörigcirkeln, men antalet platser är begränsat till maximalt åtta deltagare. Cirkeln startar den 20 september och deltagarna kommer därefter att träffas varje onsdag klockan 16.30-18.30 på Bergengrenska anhörigcenter i Simrishamn. Sista tillfället är en återträff som äger rum efter jul och nyår.

Anmälan krävs och sker till Sofia eller Åsa senast den 6 september på sofia.spetz@simrishamn.se 0414-81 91 65 eller asa.j.andersson@simrishamn.se 0709-81 94 20.

Anhörigstödet i Simrishamn erbjuder stöd till en bred grupp av anhöriga. Det kan vara personer som hjälper ett barn eller en vuxen med en psykisk eller fysisk sjukdom, ett beroende eller missbruk eller en funktionsnedsättning. Stödet ges i grupp men även enskilt.

– Det är långt från alla anhöriga som vet att stöd finns att få. Ingen fråga är för liten eller för stor, alla är välkomna att höra av sig, hälsar Sofia.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons