Annons

Ny kulturguide visar vägen till vårens evenemang

Fängslande författarbesök, intressanta föreläsningar och engagerande diskussionscirklar. Kultur- och fritidsförvaltningen i Simrishamn erbjuder en fullspäckad kulturguide för våren 2024.
Simrishamn • Publicerad 15 januari 2024
Faysa Idle har under hösten väckt stor uppmärksamhet med sin debutbok, den självbiografiska “Ett ord för blod”, där hon beskriver sitt liv som lillasyster och vän till tungt kriminella i Tensta. 5 mars gästar Faysa Simrishamns bibliotek.
Faysa Idle har under hösten väckt stor uppmärksamhet med sin debutbok, den självbiografiska “Ett ord för blod”, där hon beskriver sitt liv som lillasyster och vän till tungt kriminella i Tensta. 5 mars gästar Faysa Simrishamns bibliotek.Foto: Nicklas Thegerström

Simrishamns bibliotek bjuder in till aktiviteter på temat ”Öppenhet” utifrån demokratiska frågor om censur och yttrandefrihet.

Dawit Isaak-biblioteket i Malmö har på kort tid blivit ett prisbelönt yttrandefrihetsbibliotek. Ulrika Ahlberg och Mia Dahlqvist, från Dawit Isaak-biblioteket, pratar om varför censur och hoten mot det fria ordet är ett reellt problem här och nu, när de gästar Simrishamn 28 februari.

Simrishamns riksteaterförening bjuder, i samarbete med Kulturkullerbyttan i Simrishamns kommun, in till familjeföreställningen Kurt Quo Vadis 24 februari.
Simrishamns riksteaterförening bjuder, i samarbete med Kulturkullerbyttan i Simrishamns kommun, in till familjeföreställningen Kurt Quo Vadis 24 februari.Foto: Pressbild
Annons

Tisdagar med start 20 februari ordnas en bokcirkel där deltagarna läser och diskuterar böcker som genom historien förbjudits runt om i världen. På första träffen diskuteras romanen ”Räddaren i nöden” av J. D. Salinger.

Tisdag 5 mars är författaren Faysa Idle inbjuden för att berätta om sin debutbok och tillika självbiografi ”Ett ord för blod”. I boken får läsarna lära känna barnen som så småningom blir dödsfiender och bildar de två kriminella gängen Dödspatrullen och Shottaz.

Ewa Gislén leder en läsecirkel om litteraturens påverkan på våra liv, med start 25 januari på Simrishamns bibliotek.
Ewa Gislén leder en läsecirkel om litteraturens påverkan på våra liv, med start 25 januari på Simrishamns bibliotek.Foto: Kate Visonj

En annan av vårens bokcirklar handlar om läsandets kraft och leds av Ewa Gislén. Syftet med läsecirkeln är att visa hur litteraturen öppnar upp för nya perspektiv om livets möjligheter. Start 25 januari.

Österlens museum visar under våren en ny utställning med lokale bildkonstnären Kay W. Andersson. Lördag 13 april gästas museet av sociologen Erik Hannerz som ger en föreläsning om graffiti och under februari samt mars ges de populära fastlagsbulleföredragen. Mer om dem kan du läsa i nästa nummer av Österlenmagasinet. Eller i kulturguiden som finns att bläddra i på Simrishamns kommuns webbsida och att hämta på biblioteket, Österlens museum stadshuset och turistbyrån.

Erik Hannerz ger föreläsningen ”Meningslöst klotter? En introduktion till graffitins användning av staden” 13 april på Österlens museum.
Erik Hannerz ger föreläsningen ”Meningslöst klotter? En introduktion till graffitins användning av staden” 13 april på Österlens museum.Foto: Erik Hannerz

Ovan nämnda aktiviteter är bara ett axplock ur vårens fullmatade kulturguide. Flera av dem kräver föranmälan, mer information om det finns också i kulturguiden.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons