Annons

Nya museichefen är på plats på Hafreborg

I september är det så dags för den folkkäre museichefen Lena Alebo att gå i pension. ÖM har träffat hennes efterträdare, arkeologen och religionshistorikern Egil Josefson.
Simrishamn • Publicerad 28 augusti 2023
”Det känns så härligt att ha hamnat här på Österlens museum där berättelsen och människorna sätts i främsta rummet” säger Egil Josefson, ny museichef.
”Det känns så härligt att ha hamnat här på Österlens museum där berättelsen och människorna sätts i främsta rummet” säger Egil Josefson, ny museichef.Foto: Hannah Andersson

För ett år sedan flyttade Egil Josefson från Falköping till Ystad tillsammans med sin familj. Egil är född i Lund och hans fru är från Ystad.

– Vi ville tillbaka till Skåne och tog beslutet att göra slag i saken för ett år sedan, berättar Egil när vi slår oss ner för en pratstund i den vackert blommande museiträdgården.

Annons

När tjänsten som museichef för Österlens museum utannonserades tvekade Egil inte att söka.

– Eftersom jag jobbat många år inom branschen ville jag vara på ett ställe där det känns helt rätt och det gör det här på Österlens museum.

Egil har gått bredvid Lena sedan den 1 augusti för att lära känna verksamheten.

– Det har känts som att vara med om en enda lång stadsvandring, helt fantastiskt! säger han entusiastiskt.

Undantaget det senaste året när Egil arbetat som handläggare på Försäkringskassan, vilket han poängterar har varit ett jobb som gett många nyttiga lärdomar, har Egil jobbat inom museivärlden ända sedan han blev färdigutbildad för tjugo år sedan.

– Jag har haft turen att få jobba med förmedling och att levandegöra forntiden på olika sätt, vilket är min stora passion. Därför känns det så härligt att ha hamnat här i Simrishamn där berättelsen och människorna sätts i främsta rummet.

Egil är en person som sprudlar av energi.

– Jag har en tendens att tycka allt är kul, erkänner han. Därför har jag lovat mig själv att lära känna verksamheten ordentligt först innan jag drar igång med för mycket.

Han tar tillfället i akt att dra nytta av att han är nyinflyttad.

– Jag har utifrånblicken och försöker ta vara på det genom att anteckna alla första intryck, för det blir bara en första gång, poängterar han.

Annons

Egil är tydlig med vad han anser vara museets roll.

– Ett museum ska inte nöja sig med att vara i sitt rum, hur vackert det än må vara säger han och visar med handen mot Hafreborg. Museet är hela landskapet med gånggrifter, hällristningar och vad det än må vara. Det är också alla som passerar utanför planket här; människorna. Jag anser att museet ska vara där människorna är och det är en vision som inte skiljer sig från den som redan finns på Österlens museum, men som jag skulle vilja utveckla. Museet ska vara en plats för alla!

Han ser också fram emot att vara med och vidareutveckla ett experimentfullt, lustfyllt och nyfiket museum.

– Det är en ständig uppgift att utmana fördomarna om det tråkiga museet. Jag älskar det teatrala, interaktiva och lekfulla.

I september lämnar Lena Alebo över rodret för Österlens museum till Egil Josefson.
I september lämnar Lena Alebo över rodret för Österlens museum till Egil Josefson.Foto: Hannah Andersson

När det har blivit dags att sätta punkt för intervjun och säga hej då springer vi på Lena i ytterdörren. På frågan om hur det känns att snart lämna sin långa och trogna tjänst svarar hon:

– Det känns väldigt bra eftersom jag är säker på att vi har lyckats hitta en bra efterträdare i Egil, men det känns självklart samtidigt tungt att sätta punkt för arbetet med att bygga upp verksamheten här på museet. Det känns som en förmån att ha fått vara med om det, säger Lena ödmjukt.

Det råder ingen tvekan om att Lenas mångåriga arbete har uppskattats av många och den 1 september har alla som vill möjlighet att delta i Lenas avslutning och Egils påstigning. Mellan klockan 14-16 är det öppet hus på Österlens museum.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons