GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Litteratur

Om saknaden efter en biologisk förälder

Med den vackra debutboken ”Flickan från andra sidan havet” tar Sophie G Hallgren upp ett viktigt ämne - saknaden efter sina biologiska föräldrar som många adoptivbarn känner.
Sydöst • Publicerad 11 november 2021
Sophie G Hallgren räds inte att skriva om livets svåra stunder, om det som skaver och känns. Hon är aktuell med nyutgivna bilderboken ”Flickan från andra sidan havet”.
Sophie G Hallgren räds inte att skriva om livets svåra stunder, om det som skaver och känns. Hon är aktuell med nyutgivna bilderboken ”Flickan från andra sidan havet”.

”Flickan från andra sidan havet” är en bilderbok som i första hand vänder sig till adoptivbarn i åldern 5-10 år och deras föräldrar, men det är också en bok som så många fler kan ha glädje av att läsa.

Berättelsen handlar om Maya, 6 år, som fyller år och har haft kalas, men trots det inte känner sig riktigt glad. För det är någon hon saknade på kalaset. För att trösta henne berättar hennes adoptivmamma sagan om flickan från andra sidan havet.

– Även om barnet trivs i sin adoptivfamilj och älskar sina adoptivföräldrar, upplever de flesta i något skede en saknad efter sina biologiska föräldrar, säger Sophie. Som förälder vill man ju göra allt för sitt barn och i stunder när denna längtan gör sig påmind är det lätt att känna sig hjälplös.

Då hoppas Sophie att hennes bok kan komma till nytta, som en ingång till samtal om saknaden och som tröst i de stunder som känns svåra.

– Sorgen och förlusten av de biologiska föräldrarna är ett tema, men boken tar också upp frågan om att bli bortlämnad och varför biologiska föräldrar kan behöva göra det fastän barnet är älskat, berättar Sophie.

Varje år adopteras omkring tusen personer i Sverige och Sophie är själv adoptivförälder.

– Jag visste inte så mycket om situationen för adopterade personer innan jag själv gick den förberedande föräldrakursen inför adoptionen av min dotter, och jag tror inte att jag är ensam om den kunskapsluckan.

Därför menar Sophie att inte bara adoptivföräldrar och adopterade barn kan finna glädje i att läsa hennes bok, utan egentligen alla som möter personer med de här erfarenheterna.

– Visst finns det böcker om adoption men jag har själv saknat en bok om saknaden och förlusten, som vänder sig till små barn. Och den saknaden behöver inte bara gälla adopterade barn. Det finns barn som saknar sina föräldrar av många olika anledningar, exempelvis i familjehem och familjer som är på flykt och därför inte kan vara tillsammans.

Sophie har alltid funnit glädje i att skriva. Hon är uppväxt i Sankt Olof och Simrishamn men bor idag med sin familj i Malmö, där hon även jobbar som skolbibliotekarie.

– Men just nu har jag tagit tjänstledigt för att studera och för att skriva. Första versionen av manuset till ”Flickan från andra sidan havet” tillkom genom ett skrivprov i en ansökan till en skrivarutbildning - en kurs i att skriva barnlitteratur.

Arbetet med boken har gett mersmak.

– Drömmen är att i framtiden kunna kombinera jobbet som bibliotekarie med mitt eget skrivande och arbete med andras skrivprocesser.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.