Österlens kvinnor tar plats i aktuell fotobok

I den nya fotoboken ”Vårt Österlen” skildras tio kvinnor som bor och arbetar på Österlen. En del är relativt välkända. Andra har verkat mer i skymundan – tills nu.
Baskemölla • Publicerad 25 maj 2023
Thomas Johnsson beskriver sig själv som amatörfotograf, om än med god blick och känsla. Intresset för foto vaknade under yrkeslivet på Ikea, när han samverkade med personerna som tog bilderna till katalogen och fascinerades av deras gärning. Nu har han skildrat tio kvinnor på Österlen, varav sju kom till releasefesten på Tjörnedalagården.
Thomas Johnsson beskriver sig själv som amatörfotograf, om än med god blick och känsla. Intresset för foto vaknade under yrkeslivet på Ikea, när han samverkade med personerna som tog bilderna till katalogen och fascinerades av deras gärning. Nu har han skildrat tio kvinnor på Österlen, varav sju kom till releasefesten på Tjörnedalagården.Foto: Johan Bentzel

I sin förra bok försökte fotografen Thomas Johnsson och skribenten Olov Petersson fånga Österlens själ bortom idyllen och turistbroschyrernas glättiga budskap. I stället för storslagna scenerier innehöll boken bilder av ruffigare och övergivna miljöer.

I duons nya gemensamma alster, som även det bygger på Thomas Johnssons fotografier, är ambitionen en annan. I centrum står tio kvinnor som bor och verkar på Österlen. Verket har samma namn som sin föregångare, ”Vårt Österlen”, och kan betraktas som andra boken i en serie.

– Under förra sommaren satt vi och pratade om vad nästa projekt skulle bli. Då kom vi på att kvinnorna på Österlen kanske inte är så väl beskrivna. Samtidigt ville jag inte gestalta kändisar, det finns ju vissa som är ofta och mycket i pressen, utan hellre hitta andra kvinnor som finns här, säger Thomas Johnsson, som Mera Österlen träffar i samband med releasefesten på Tjörnedalagården i Baskemölla.

Han bläddrar i boken och visar exempel på de porträtterade personerna, som alla har olika roller i lokalsamhället: en tandläkare, en hovslagare, en bageriägare, ett tidningsbud, en präst och en målare, bara för att nämna några.

”Om man skapar en bra situation blir ofta också bilderna bra.”
Thomas Johnsson

En del av de medverkande är relativt okända för allmänheten. Andra har, trots Thomas Johnssons uttalande ovan, mer offentliga roller. Dit hör exempelvis Simrishamns kommunalråd Jeanette Ovesson, som väl är den av de tio som är mest förekommande i medierna.

Thomas Johnsson kallar projektet för ett snapshot av de nutida kvinnorna på Österlen.

– Urvalet är egentligen helt irrationellt. Vi satt och spånande fram namn på kvinnor som är intressanta personligheter eller gör spännande saker. I slutändan hade jag en lista på ungefär 20 personer, varav några inte kunde medverka, och då blev det så här.

Ett par av kvinnorna kände han sedan tidigare. De övriga lärde han känna under arbetets gång. Vissa av dem träffade han vid flera tillfällen för att kunna skildra deras liv och vardag. Andra kunde han porträttera genom endast ett besök.

– Jag är en nyfiken person och då är det spännande att få närma sig de här människorna. Om man skapar en bra situation blir ofta också bilderna bra. Det bygger ju på att både jag och de blir nöjda.

”Vårt Österlen” är tryckt i Riga och Thomas Johnsson gjorde ett studiebesök hos tryckeriet under arbetet med boken.
”Vårt Österlen” är tryckt i Riga och Thomas Johnsson gjorde ett studiebesök hos tryckeriet under arbetet med boken.Foto: Johan Bentzel

Intervjuerna har Olov Petersson gjort separat. Därefter har han jobbat hårt för att hitta rätt tonläge i sina beskrivningar av de tio kvinnorna. I den förra boken var texterna ytterst sparsmakade. Den här gången får de ta mer plats.

Precis som förra gången står Lena Andersson, LA i Tomelilla, för layouten, som också är viktig för läsupplevelsen.

Hon, Olov Petersson och Thomas Johnsson börjar bli ett sammansvetsat gäng och det är inte omöjligt att de fortsätter sitt samarbete med ännu en bok. Vad den i så fall ska skildra har Thomas Johnsson däremot ingen aning om än.

– Jag tycker att steget från den första boken till den andra var rätt så stort. Ska vi göra något annat nu får vi verkligen tänka till. Det var någon som undrade om vi inte skulle göra en bok om gubbarna på Österlen. Men de är redan så väl beskrivna och hörs och syns så mycket ändå. Så vi får hitta en annan infallsvinkel.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.