Annons
Skördetid

Österlens mångfald firas under fyra veckor i skördetid

Sedan 2021 firas skördetiden på Österlen med det gemensamma evenemanget med samma namn. Den 16 september stundar invigningen för årets Skördetid på Österlen.
Sydöst • Publicerad 11 september 2023
Skördetiden och Österlens mångfald firas under 30 dagar genom paraplyevenemanget Skördetid på Österlen. Aktiviteterna är många. Skepparps vingård bjuder in till provning av vin och cider från gården, tillsammans med en mustig soppa.
Skördetiden och Österlens mångfald firas under 30 dagar genom paraplyevenemanget Skördetid på Österlen. Aktiviteterna är många. Skepparps vingård bjuder in till provning av vin och cider från gården, tillsammans med en mustig soppa.Foto: Hannah Andersson

Skördetid på Österlen arrangeras för att visa den mångfald som finns i trakten och besökarna får smaka av både skörden, maten, kulturen och hantverket.

Det var för några år sedan som tanken om att samla och hylla allt som Österlen har att erbjuda under skördetiden väcktes. För tre år sedan gick flera redan etablerade nätverk samman och bildade den ideella föreningen Skördetid på Österlen. Föreningen består idag av tio nätverk som representerar drygt 500 medlemmar.

Annons

Genom Skördetid på Österlen bjuder medlemmar in till olika evenemang och erbjudanden under perioden 16 september till 15 oktober.

23-24 september blir det skördefest på Angelikas gård. Kafé Solros är öppet med servering av läckerheter som tillagats av gårdens grödor.
23-24 september blir det skördefest på Angelikas gård. Kafé Solros är öppet med servering av läckerheter som tillagats av gårdens grödor.Foto: Hannah Andersson

Den gemensamma invigningen tar plats 16 september på hamnplan i Simrishamn under Sillens dag. Då ges besökarna möjlighet att möta representanter från de deltagande nätverken för att få reda på mer om vad som händer under evenemangsveckorna.

Äppelhelg på Kiviks musteri blir det den 30/9-1/10 med bland annat mustprovning, cider- och äppelvinbar, självplock av äpplen, trädgårdskök och utdelning av Guldäpplet.
Äppelhelg på Kiviks musteri blir det den 30/9-1/10 med bland annat mustprovning, cider- och äppelvinbar, självplock av äpplen, trädgårdskök och utdelning av Guldäpplet.Foto: Hannah Andersson

Exempel på aktiviteter från programmet är lunch med höstprimörer från uteköket på Allé, keramikutställning med frukttema hos Kajsas keramik, skördeinspirerad kalkonbuffé på Ingelsta kalkon, uppvisning av fårvallning på Åsgård, provsmakning av traktens delikatesser hos Havängsbodarna, trädgårdsdikter på Bokhuset i Borrby, chokladprovning hos Österlenchoklad, guidade turer i äppelträdgårdarna på Kiviks musteri, avtäckning av Kåseberga skördetavla kreerad av Thorsten Larsson, provsmakning av druvmust på Backagården, höstmarknad i Kiviks hamn och guidade vandringar i Kiviksbygdens historia arrangerat av Kiviks museum.

Lördag 30/9 och söndag 1/10 bjuds det in till höstmarknad i Kiviks hamn med ett 30-tal utställare och underhållning med lokala artister. Arrangör är Kiviks turism och byalaget.
Lördag 30/9 och söndag 1/10 bjuds det in till höstmarknad i Kiviks hamn med ett 30-tal utställare och underhållning med lokala artister. Arrangör är Kiviks turism och byalaget.Foto: Hannah Andersson

Det tryckta programmet för Skördetid på Österlen finns att hämta ute hos medlemmarna eller att läsa digitalt på evenemangets webbsida.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons