GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kulturmiljö

Paulina de Vries brinner för kulturmiljöer

Tjänsten har inte funnits tidigare men sedan i maj har Simrishamn en egen kommunantikvarie. Paulina de Vries var en av över ett trettiotal sökande och kommer närmast från tre år som byggnadsantikvarie i Malmö stad.
Simrishamn • Publicerad 4 augusti 2022
Paulina de Vries är ny kommunantikvarie i Simrishamns kommun och kommer att ge råd för både allmänhet och fastighetsägare när det gäller byggnadsvård.
Paulina de Vries är ny kommunantikvarie i Simrishamns kommun och kommer att ge råd för både allmänhet och fastighetsägare när det gäller byggnadsvård.

– Att söka tjänsten i Simrishamn kändes väldigt naturligt. Jag bor i Ravlunda sedan ett och ett halvt år sedan och trivs jättebra. Eftersom min kompetens är ny i kommunen är det väldigt roligt att få vara med och utveckla det arbetet, säger Paulina de Vries.

Hon kommer från Göteborg där hon även utbildade sig till bebyggelseantikvarie, har sin arbetsplats på Österlens museum och ett övergripande ansvar för kommunens kulturmiljövård.

bild 1/1

– Jag kommer att arbeta med rådgivning, människor i Simrishamn och ute i byarna kan ta kontakt med mig när de funderar på att göra något med sina hus. Jag kommer också att prata om kulturmiljöer inom museets programverksamhet. Två arrangemang är en historiebusstur i järnvägens spår och ett föredrag och workshop om såpskurning.

Efternamnet härstammar från hennes holländske farfar och låter namnet lite extra bekant så har lokalpressen berättat om det korsvirkeshus hon och familjen flyttat och återuppbyggt i Ravlunda.

Intresset för arkitektur och bevarande av byggnader väcktes redan under tonåren. Hon tänkte egentligen bli arkitekt men när hon läste arkitekturhistoria på gymnasiet blev hon fascinerad av varför det byggts som det gjorts under olika perioder, efter hand väcktes även den praktiska delen med byggnadsvård.

– Tittar man på Simrishamn ur ett kulturhistoriskt perspektiv så är det spännande med den låga skalan på bebyggelsen. Den har aldrig ändrats, inte ens på 1970-talet när man på andra platser fick ganska brutala tillskott. Andra egenheter är spritputs på väggarna, en särskild teknik där putsen ser knottrig ut.

Hon lyfter även fram skällningarna på tegeltakens sidor som är typiska för staden, även om de inte är lika vanliga längre.

– Tegelpannorna fogades med kalkbruk från insidan. På de ställen man inte kom åt, vid taknocken, vid gavlarna och längs med takfoten fick man foga utifrån. Dessa fogar vitkalkades och på så vis uppstod det karaktäristiska uttrycket.

Anders Johnsson, kultur- och fritidschef i Simrishamns kommun, gläds åt att kommunen bestämde sig för att anställa en kommunantikvarie.

– Vårt uppdrag innefattar kulturmiljön men vi har inte haft den kompetensen i förvaltningen utan har köpt in tjänster. Nu äskade vi medel för en kommunantikvarie och fick gehör. Vi är jätteglada att Paulina de Vries sökte, hon har hunnit arbeta på ett större kommunalt museum, hos Länsstyrelsen och som privat konsult.

”Tittar man på Simrishamn ur ett kulturhistoriskt perspektiv så är det spännande med den låga skalan på bebyggelsen. Den har aldrig ändrats”
Paulina de Vries
Caroline AlesmarkSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.