GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Per Bäcker Trio tar årets turnésväng till Gladsax

När Per Bäcker i sommar tar med sin trio ut på en kortare turné i landet blir det naturligtvis en konsert i Gladsax. Det är ju tradition.
Publicerad 30 juni 2022
Per Bäcker Trio är redo för sommarens konserter.
Per Bäcker Trio är redo för sommarens konserter.Foto: Pressbild

Saxofonisten och Gladsaxbon Per Bäcker är glad över att alla pandemirestriktioner är borta och att livet har återgått till det normala för honom och alla andra musiker.

– Det har varit en tung och tråkig period. Många har farit illa ekonomiskt också. Själv fick jag faktiskt ett av Konstnärsnämndens krisstödstipendier, vilket ju var bra. Men nu står konserterna som spön i backen överallt.

I sommar ger han sig ut på en liten turné med sin trio och traditionsenligt blir det en konsert i Gladsax kyrka.

Det sker den tredje juli klockan 18, där gruppen bjuder på tongångar av blandat slag, allt sammanbundet av en jazzblå ton: Ástor Piazzolla, Peterson-Berger, Sting, Benny Andersson, Joni Mitchell, Ennio Morricone och mycket, mycket mer.

– Evert Taube kommer man aldrig undan och Povel Ramel skulle ju ha fyllt hundra år i år, så det uppmärksammar vi naturligtvis också. Det roliga med Povels musik är att den är så bra att den även fungerar instrumentalt. Många i min generation har dessutom texterna i huvudet, så det blir lätt att associera till musiken, säger Per Bäcker.

Låtarna har specialgjorda arrangemang för trioformatet av Olof Helge, Håkan Andersson och Hans Delander. Den sistnämnde ingår dessutom själv som pianist i Per Bäcker Trio, vars tredje medlem är kontrabasisten Jan Karlsson.

Just den här konstellationen har spelat ihop i tio år, men Per Bäcker har spelat med sin trio i Gladsax kyrka varje sommar i snart 30 år och brukar dra en stor publik.

I år gästar Per Bäcker Trio även Tomelilla församlingshem den sjunde juli klockan 19. Sedan väntar ytterligare ett gäng konserter, bland annat i Värmland, innan orkesterledaren återvänder till hembyn för en konsert i kyrkan i samband med Gladsaxdagen den 30 juli.

Den tredje augusti uppträder han på Lönebostället i samma by tillsammans med Staffan Mårtensson kvintett, där även ovannämnde Hans Delander samt kontrabasisten Johannes Parkler och trummisen Anders Hassgård ingår. Den konserten går under namnet ”Jazz on a summer night”.

Under sommaren luftar Per Bäcker också sin nya saxofon för första gången, åtminstone i konsertsammanhang.

– Jag var nere i Hamburg för ett tag sedan, där Yamaha har sitt Europalager. Jag fick komma dit och pröva ut vilken jag ville ha. Alla instrument är ju väldigt olika, så jag fick gå igenom tio stycken för att hitta rätt. Man är alltid ute efter den perfekta klangen, eller så nära man kan komma. Även om det är ett jättebra instrument måste man sedan vänja sig vid det. Så just nu håller jag på att spela in mig på saxofonen för fullt.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.