GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Populärt kortspel bygger broar och gemenskap

Måndagskvällen bjuder på duggregn. Ute är det blött och grått men från Borrby skolas matsal lyser det välkomnande. Där dukas det nämligen upp för bridge och trettio entusiaster har samlats för att spela.
Borrby • Publicerad måndag 06:00
Ett trettiotal medlemmar i Borrby Bridgeklubb träffas varje måndagskväll på Borrby skola för att spela kort tillsammans. ”Det är kul att intresset är så stort” säger Kurt Mollin, ordförande i föreningen
Ett trettiotal medlemmar i Borrby Bridgeklubb träffas varje måndagskväll på Borrby skola för att spela kort tillsammans. ”Det är kul att intresset är så stort” säger Kurt Mollin, ordförande i föreningenFoto: Hannah Andersson

Det är första spelkvällen efter ett kort juluppehåll, vilket innebär extra arbete kring registrering av medlemskap, men snart är spelet igång.

Borrby Bridgeklubb grundades av Gert och Kirsti Olsson.

– Föreningen är åtminstone tjugo år gammal eftersom ordförandeklubban är daterad 2003, konstaterar Christer Bermheden, sekreterare i Borrby Bridge.

Ordförande Kurt Mollin, tillika tävlingsledare, och Christer Bermheden, klubbens kassör och sekreterare, går igenom upplägget för kvällen.
Ordförande Kurt Mollin, tillika tävlingsledare, och Christer Bermheden, klubbens kassör och sekreterare, går igenom upplägget för kvällen.Foto: Hannah Andersson

De aktiva i klubben är ungefär femtio till antalet.

– På sommaren gör ytterligare ett tiotal semesterboende oss sällskap, säger Christer och berättar att medlemmarna kommer från Borrby och grannbyarna men att några väljer att köra så långt som från Tomelilla, Rörum och Kivik för att delta.

Spelarnas erfarenhet varierar.

– Någon har spelat bridge i 65 år medan andra gått nybörjarkurs under hösten och alla är lika välkomna, poängterar Christer.

– Vi får ofta höra att vi har en trevlig stämning och är måna om att fortsätta i Gert och Kirstis anda vilket innebär att spelet inte är på blodigt allvar. Här ska vi kunna fråga varandra om råd och utvecklas tillsammans, berättar ordförande Kurt ”Kutte” Mollin, kvällens tävlingsledare.

Bridgen i Borrby skola spelas som partävling. Nya spelare hälsas varmt välkomna till gemenskapen och klubben kan hjälpa till att hitta partner.
Bridgen i Borrby skola spelas som partävling. Nya spelare hälsas varmt välkomna till gemenskapen och klubben kan hjälpa till att hitta partner.Foto: Hannah Andersson

Gemenskapen är en annan viktig aspekt.

– Det sociala värdet är stort!

Två av medlemmarna som kommit till skolan denna måndagskväll för att spela är Eva-Lena Forsberg och Kaj Eklund.

– Vi är ganska nya i klubben och gläds åt att det är en så fin gemenskap. De som är duktiga är generösa med att dela med sig av sin kunskap, säger Eva-Lena.

Bridge är för alla åldrar. Äldst i Borrby Bridgeklubb är Nils-Erik Nilsson, 94 år, och Helge Persson, 90 år. ”Det är en bra aktivitet för att hålla huvudet i trim” konstaterar Helge.
Bridge är för alla åldrar. Äldst i Borrby Bridgeklubb är Nils-Erik Nilsson, 94 år, och Helge Persson, 90 år. ”Det är en bra aktivitet för att hålla huvudet i trim” konstaterar Helge.Foto: Hannah Andersson

Medlemmarna i Borrby Bridgeklubb träffas varje måndagskväll, undantaget röda dagar, klockan halv sex till omkring klockan nio. Vid några tillfällen varje år bjuds det in till tävling.

– Vi brukar ha en äggatävling kring påsk, klubbmästerskap och en sommartävling, berättar Christer.

– Ja, och skinktävling vid jul, tillägger Kutte. Och så brukar vi bjuda på julbord, senast på Österlen Kokkonst. Det blev mycket uppskattat!

Medlemmarna i Borrby Bridgeklubb träffas på Borrby skola för att spela.
Medlemmarna i Borrby Bridgeklubb träffas på Borrby skola för att spela.Foto: Hannah Andersson
Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.