Premiär för JYSK-chefen på nya arbetsplatsen

Årets butik i koncernen och nya lokaler på gång – Henrik Börjesson, chef för JYSK i Simrishamn, har mycket att glädja sig åt.
Publicerad 21 januari 2022
JYSK-chefen Henrik Börjesson inspekterar bygget av de nya butikslokalerna i Simrishamn. Inflyttningen är planerad till september.
JYSK-chefen Henrik Börjesson inspekterar bygget av de nya butikslokalerna i Simrishamn. Inflyttningen är planerad till september.Foto: Lasse Bexbo

Henrik Börjesson måste ha utrustat sig med något alldeles extra som chef, en ledare i tiden, duktig på att anställa och utbilda sin personal.

Annars hade garanterat inte JYSK i Simrishamn 2021 blivit utsedd till Årets butik i koncernen.

En av de minsta dessutom bland håll i er nu – 154 andra i landet!

– Jag har varit fotbollstränare och lärt mig lagarbete. Dessutom gått många interna utbildningar på JYSK, förklarar Henrik Börjesson klädsamt ödmjukt.

Vad är din grundtanke i butiken?

– Att de anställda ska vara glada, uppföra sig artigt och hjälpa till med det som kunderna önskar. Jag är lyckligt lottad, våra rekryteringar har blivit fullträffar, berättar Henrik.

De är sammanlagt sex anställda i butiken. En av dem heter Jenny Nilsson, som dessutom bland 16 andra nominerades i kategorien Årets säljare.

– Jag blev väldigt nöjd med det, förklarar Jenny. Henrik har del i den nomineringen också. Han har utvecklingssamtal där han peppar oss som ledare - men är samtidigt en i gänget här på JYSK.

Har ni högt i tak när ni pratar?

– Absolut. Vi kan vara öppna även med kritik.

I september 2022 väntar inte bara val i Sverige.

Samma månad ska nya JYSK-bygget vara uppfört, granne med Coop i stan.

Vi bestämde träff där med Henrik Börjesson och hittade snart ett hål i stängslet som omger hela anläggningen. Bara att smyga in.

Tänk om det finns larm, om Vaktbolaget rycker ut?

– Haha, jag tror att jag kan motivera varför jag är nyfiken på hur långt vi kommit, sa Henrik.

”Jag har aldrig längtat efter att sluta och/eller flytta från stan. Det har ju exploderat på Österlen på så många områden, jag stortrivs.”
Henrik Börjesson, JYSK-chef i Simrishamn

Mössan nerdragen mot kylan från vinden, för Simrishamns-födde JYSK-chefen cyklade dit.

Han har inte haft ett dugg med att göra hur stor den nya butiken blir med lager och uteplats, med trädgårdsmöbler och annat.

JYSK startades på 1970-talet på Jylland, av Danmarks motsvarighet till vår IKEA-Ingvar Kamprad. Lars Larsen hette han, död 2019. Sveriges huvudkontor ligger i Malmö.

1995 öppnade butiken i Simrishamn. Då sökte Henrik jobb som säljare och fick det.

Efter tre år blev han chef … och på den vägen är det alltså - 2022.

– Jag har aldrig längtat efter att sluta och/eller flytta från stan. Det har ju exploderat på Österlen på så många områden, jag stortrivs.

Tillbaka i butiken som också renoverats från och till frågar Henrik Börjesson en sak när vi avslutat intervjun och är på väg ut i solskenet.

– Ska du inte handla något, när du ändå är här?

En riktig säljare förnekar sig aldrig …

Lasse Bexbo
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.