Annons

Premiär med kärt återseende

Österlens museum fortsätter med sina populära fastlagsbulleföredrag och premiären bjuder på ett kärt återseende.
Simrishamn • Publicerad 18 januari 2024
Lena Alebo ger årets första fastlagsbulleföredrag på Österlens museum torsdagen den 15 februari. Föredragsserien fortsätter torsdagarna 22/2, 29/2 och 7/3 klockan 14-15.30.
Lena Alebo ger årets första fastlagsbulleföredrag på Österlens museum torsdagen den 15 februari. Föredragsserien fortsätter torsdagarna 22/2, 29/2 och 7/3 klockan 14-15.30.Foto: Linn Glimne

Det är nämligen före detta museichefen, Lena Alebo, som inleder årets föredragssäsong torsdagen den 15 februari.

Upplägget är detsamma som tidigare år. Föredragsserien arrangeras av Österlens museum i samarbete med Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne. Efter föredraget serveras kaffe och fastlagsbulle.

Annons

Fastlagsbulleföredragen brukar vara välbesökta. Biljett förköps via Österlens museums programsida på Simrishamns kommuns webbsida.

Rubriken för Lena Alebos föredrag är ”Trädgårdar i Simrishamn” och Lena ger publiken inblickar i 200 år av stadens trädgårdshistoria.

Säsongens andra fastlagsbulleföredrag ges 22 februari och lyfter Simrishamns idrottshistoria. Vilka var eldsjälarna och vilka var förutsättningarna för idrotten i Simrishamn? Göran Andersson berättar om hur stadens första idrottsföreningar bildades under 1880-talet och hur idrottslivet sedan utvecklades.

Under året kommer Österlens museum att bygga om museibutiken med inspiration från den allra första handelsboden som fanns i lokalen från 1848. Hur såg det ut då? Medarbetare på Österlens museum reflekterar kring frågor som uppstår inför ombyggnationen - i fastlagsbulleföredraget som äger rum den 29 februari med rubriken ”Att återskapa en handelsbod”.

Avrundar föredragssäsongen gör Magnus Lindskog, lokalhistoriker och släktforskare, den 7 mars. Magnus har gjort en djupdykning i arkiven, letat upp och sammanställt vad som finns nedtecknat om olika händelser under Simrishamns första sexhundra år. I föredraget som bär rubriken ”Simrishamn - från danskt till svenskt” berättar han om vad han har hittat om staden och dess invånare under 1600- och 1700-talen.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons