GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Projekt om ensamhet hos äldre fortsätter

Socionom Bertil Jönssons kartläggning av upplevelsen av ensamhet hos äldre i ordinärt boende i Simrishamns kommun fortsätter och projektet har gett många ringar på vattnet.
Simrishamn • Publicerad 6 april 2022
Många är nyfikna på Simrishamns kommuns arbete med att kartlägga den ofrivilliga ensamheten hos äldre som leds av socionom Bertil Jönsson. För några veckor sedan besökte han Seniordamernas lunch på Hotell Svea i Simrishamn för att berätta om projektet.
Många är nyfikna på Simrishamns kommuns arbete med att kartlägga den ofrivilliga ensamheten hos äldre som leds av socionom Bertil Jönsson. För några veckor sedan besökte han Seniordamernas lunch på Hotell Svea i Simrishamn för att berätta om projektet.

Projektet ”Ensamhet hos äldre i ordinärt boende i Simrishamns kommun” som Bertil Jönsson inledde januari 2020 står på fyra ben: kartläggning av målgruppen, kartläggning av utbudet av aktiviteter, frågeställningen om hur aktiviteterna bäst kommuniceras samt matchning och genomförande.

Pauserna, av framförallt intervjuarbetet, har blivit flera på grund av pandemin. Först nu, två år senare kan Bertil genomföra de sista intervjuerna i framförallt norra området.

– Målgruppen för kartläggningen är äldre 75+ som har någon form av kommunal insats, men självklart är mörkertalet stort. Det finns säkert många utan kommunal insats som bor hemma och upplever stor ensamhet, säger Bertil.

Det är något han tagit hänsyn till i förslagen på hur aktiviteter för målgruppen bäst kan kommuniceras. En viktig del av projektet har nämligen kartläggningen av aktiviteter för målgruppen varit.

Resultatet är glädjande, utbudet är brett, men det finns en utmaning i att kommunicera aktiviteterna och matcha dem med målgruppen.

– Här spelar Väntjänst och volontärer en viktig roll, som stöd och hjälp för att aktiviteterna ska bli tillgängliga för fler.

Mest efterfrågat av målgruppen har social samvaro varit, i sin allra enklaste form. Inspiration kring just detta har Bertil, tillsammans med gruppen som skapades i initiativet ”Generationsmöten”, hämtat från staden Frome i England.

– I Frome skrivs social gemenskap ut på recept för att bryta ensamhet, berättar Bertil. De har även tagit hjälp av så kallade samhällsinformatörer. Det kan vara exempelvis kassörskan, frisören eller busschauffören som håller sig uppdaterade om vilka träffpunkter som finns och kan förmedla informationen till ensamma äldre som de möter.

Från Frome har även idén om så kallade samtalsbänkar hämtats.

– På initiativ av Hammenhögs byalag har just en sådan bänk initierats. Varje onsdagseftermiddag klockan 14-15 finns någon från byalaget på plats vid bänken på torget i Hammenhög, berättar Bertil.

En annan idé som uppstått under projekttiden är ”Måltidssällskap”.

– Det är ett initiativ som fortfarande är på idéstadiet och bygger på tanken om att volontärer erbjuder sig att vara måltidssällskap åt ensamma äldre. Inspiration hämtar vi från Kävlinge kommun som arbetar på det här sättet.

Simrishamn är referenskommun för arbetet med skriften ”Hälsoguiden - för dig som vill stärka ett hälsosamt åldrande”.
Simrishamn är referenskommun för arbetet med skriften ”Hälsoguiden - för dig som vill stärka ett hälsosamt åldrande”.

Under projektets gång har Bertil även kommit i kontakt med Christina Allaskog och Mattias Persson, Riksföreningen Äldres Hälsa, som tagit fram skriften ”Hälsoguiden - för dig som vill stärka ett hälsosamt åldrande”, med tillhörande material för en studiecirkel.

– Simrishamn har blivit utvald som referenskommun i arbetet med materialet. Dietist Anna Ingvarsson och jag kommer att hålla en studiecirkel på Solgläntan i Kivik, i samarbete med samordnare Patricia Lindvall Olsson, och en på Skönadalshemmets dagverksamhet Lergöken, tillsammans med sysselsättningshandledare Anna-Carina Nilsson. Därefter kommer vi att lämna feedback på materialet och som tack får vi framöver använda oss av det kostnadsfritt i kommunen.

Inspiration i arbetet för att motverka ofrivillig ensamhet i kommunen har alltså hämtats från många olika håll men Simrishamn är även förebild för andra.

– Representanter från Äldres hälsa i Stockholm samt kommunerna i Helsingborg och Örebro har hört av sig till mig och varit nyfikna på vårt projekt här i Simrishamn. Under projektets gång har jag utvecklat ett långt större nätverk än vad jag kunde föreställa mig när det inleddes. Den ofrivilliga ensamheten är ett ämne som allt fler får upp ögonen för.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.