GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

PSA-provet – ett enkelt test som kan rädda liv

PSA-prov är ett centralt begrepp för Mustaschkampen. Det är ett enkelt blodprov i armvecket – som kan vara livsavgörande.
Publicerad 24 november 2022
Alla vet inte att PSA-provet bara är ett enkelt blodprov i armvecket.
Alla vet inte att PSA-provet bara är ett enkelt blodprov i armvecket.Foto: Johanna Eriksson

Ett återkommande ord under Mustaschkampen är PSA-prov.

Det är detta test som Prostatacancerförbundet och dess patientföreningar vill få alla män över 50 år att ta. Om man vet med sig att prostatacancer finns i den närmaste familjen är det synnerligen angeläget, då ärftlighet är en avgörande faktor.

– Årligen är det 10 000 män som får denna diagnos, vilket medför att de flesta män mellan 50 och 70 år har flera kompisar som har sjukdomen men inte vet om det. Sjukdomen går dock att bota om den upptäcks tidigt. Därför bör alla män som fyllt 50 år ta PSA-prov, säger Kent Lewén, ordförande i Prostatacancerförbundet, i ett pressmeddelande.

I grunden är PSA-provet ett enkelt blodprov, som tas på vårdcentralen. Det mäter förekomsten av ett prostataspecifikt antigen, som är ett protein som bildas i prostatakörteln och som finns i hög koncentration i sädesvätska och underlättar för spermierna att röra sig.

PSA är alltså inte något cancerämne som kommer från en tumör. Det finns naturligt i kroppen även hos friska män. Men vid prostatacancer är halterna förhöjda, då cancern bryter ner prostatavävnaden och gör så att mer PSA läcker ut i blodet.

Något normalt PSA-värde finns inte. Däremot finns det vissa gränsvärden att förhålla sig till. För män under 70 år är gränsvärdet för PSA tre mikrogram per liter, för män mellan 70 och 80 år är det fem och för män över 80 år är det sju.

Ju lägre PSA-värde, desto mindre sannolik är förekomsten av cancer. Vid ett riktigt lågt PSA-värde, under ett, är det mycket osannolikt att cancer utvecklas under de närmaste sex till åtta åren.

Samtidigt betyder inte ett förhöjt värde att man har cancer, även godartad prostataförstoring och infektioner i prostatan kan ge samma effekt, men är ändå ett tecken på att så kan vara fallet.

Om man misstänker prostatacancer går man vidare med fördjupade undersökningar för att fastställa eller undanröja misstanken, och vid konstaterad cancer fortsätter vårdprocessen med den behandling som anses nödvändig.

Alla män har rätt att göra ett PSA-prov, men i merparten av landet är det upp till var och en att själv ta ett sådant initiativ och kontakta sin vårdcentral.

I Region Skåne finns så kallad organiserad provtagning, som innebär att erbjudanden om provtagning skickas ut till alla som fyller 50 år och i år även 56 år. Även då måste männen boka tid själva, men de blir i alla fall påminda om att möjligheten finns.

Resultaten hamnar hos Prostatacancercentrum i Helsingborg, som följer upp provtagningen, skriver remisser och återkommer med nya erbjudanden med vissa intervaller beroende på vad tidigare prover visat.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.