GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rekordmånga vill tävla i landets största pralinslag

Fler pralinmakare än någonsin ställer upp i årets upplaga av Det Stora Pralinslaget, som för första gången anordnas på Österlen.
Publicerad 3 november 2021 • Uppdaterad 6 november 2021
Att få till ett vackert utseende är betydelsefullt för den som vill vinna Det Stora Pralinslaget, men det är långt ifrån det viktigaste. Allra tyngst väger tydliga smaker, som gifter sig väl med varandra, och – förstås – valet av choklad. Förra årets vinnarpralin (bilden) gjordes av Mikaela Nylbäck från Kristianstad.
Att få till ett vackert utseende är betydelsefullt för den som vill vinna Det Stora Pralinslaget, men det är långt ifrån det viktigaste. Allra tyngst väger tydliga smaker, som gifter sig väl med varandra, och – förstås – valet av choklad. Förra årets vinnarpralin (bilden) gjordes av Mikaela Nylbäck från Kristianstad.
Foto: Miriam Preis

Som Österlenmagasinet tidigare har berättat avgörs den tredje upplagan av Det Stora Pralinslaget, Sveriges största pralintävling, på Svabesholm den 13 november.

Den 12 personer starka juryn har en diger uppgift framför sig. 59 pralinmakare från hela landet har anmält sig, varav två från sydöstra Skåne.

– Det är rekord. Förra året hade vi 55 anmälda, men i slutändan var det 50 som tävlade. Det kan alltid vara någon som faller bort, säger Liis Aunma, arrangör och medgrundare av Det Stora Pralinslaget.

Juryn är uppdelad i grupper, så alla kommer inte att smaka på allt, men när de tio bästa pralinerna har vaskats fram kommer hela juryn att smaka på dessa och tycka till. Fem bidrag tas ut till en final och därefter koras segraren.

Pralinerna bedöms utifrån många olika kriterier: smak, konsistens, fyllning, textur, utseende, skal, tunnhet, temperering och mycket, mycket mer. Det brukar också vara extremt jämnt mellan pralinerna i toppen.

– Det allra viktigaste är tydliga smaker och att smakerna gifter sig bra med varandra. Valet av choklad är givetvis också viktigt, säger Liis Aunma, men medger att om smakerna är jämbördiga kan utseendet bli utslagsgivande.

Förutom äran får vinnaren sitt recept publicerat i Journal Chocolats vårnummer 2022 och presentkort till ett totalt värde av 10 000 kronor från tävlingens sponsorer.

– Alla praliner bedöms anonymt. De har bara ett nummer. Deltagarna får själva välja om de vill avslöja vem de är i efterhand. Annars är det bara topp fem som vi berättar namnen på, säger Liis Aunma.

Det Stora Pralinslaget står i år på Svabesholm.
Det Stora Pralinslaget står i år på Svabesholm.
Foto: Johan Bentzel

Tävlingen börjar klockan 11 och är möjlig att följa på plats. Klockan 13 kan tävlingsdeltagare och besökare delta i två separata utlottningar av choklad och andra föremål från tävlingens sponsorer.

– Jag har fått massor av grejor, som vi kan lotta ut. Vi sätter ut krukor där man lägger i en lapp med sitt namn. Mer professionella redskap och ingredienser lottar vi ut bland de tävlande, medan besökarna kan vinna sådant de kan ha glädje av, säger Liis Aunma.

Klockan 14 presenteras de tio bästa pralinerna och juryn börjar arbeta igen. Klockan 15.30–16 blir det final mellan de fem bästa pralinerna och sedan utses vinnaren. Tävlingsdeltagarna behöver inte vara på plats, eftersom pralinerna skickas in på förhand, men om segraren finns i lokalerna blir det även prisutdelning.

Parallellt pågår en tävling online, där vem som helst kan rösta, och där är det bara utseendet som räknas.

För besökare på plats radar Liis Aunma upp alla praliner till allmän beskådan. Men det finns också bilder på alla praliner på pralinslaget.se. Omröstningen stoppas klockan 16 på tävlingsdagen och därefter koras Sveriges Snyggaste Pralin.

– Tanken med online-tävlingen är att alla ska känna att de kan vara med, oavsett om de är på plats eller inte. Det är ju roligt att se hur pralinerna ser ut också. Du kan även följa juryns arbete online. Alla poäng kommer upp direkt på hemsidan, säger Liis Aunma.

Under dagen pågår det också en del kringaktiviteter på Svabesholm.

Bland annat är Moccamaster på plats för att låta besökarna brygga sin egen perfekta kopp kaffe. De har även viss försäljning och erbjudanden.

Liis Aunma ska själv göra en extra insats i tillverkningsköket, så att det ska gå att köpa hennes Black Avalanche Chocolate-praliner i samband med tävlingen.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.