Rivstart för Östangårds nya ägarpar

Dramatenskådespelaren Nadja Weiss och filmmusikkompositören Philippe Boix-Vives kom till Österlen förra vintern och blev helt överväldigade. Nu har de tagit över Östangård Bed & Breakfast utanför Skillinge, där de har skapat en kreativ och kulinarisk mötesplats.
Publicerad 2 april 2022 • Uppdaterad 3 april 2022
Förberedelserna pågår in i det sista. Nadja Weiss och Phillipe Boix-Vives fick tips om Östangård Bed & Breakfast redan innan verksamheten lagts ut till försäljning. De åkte dit och bodde över en helg. Sedan gick det snabbt och nu öppnar de för säsongen. Det är en ny erfarenhet för dem båda, men de ser fram emot att få dra i gång.
Förberedelserna pågår in i det sista. Nadja Weiss och Phillipe Boix-Vives fick tips om Östangård Bed & Breakfast redan innan verksamheten lagts ut till försäljning. De åkte dit och bodde över en helg. Sedan gick det snabbt och nu öppnar de för säsongen. Det är en ny erfarenhet för dem båda, men de ser fram emot att få dra i gång.Foto: Johan Bentzel

Det är bråda tider på Östangård inför säsongsöppningen den åttonde april.

Det nya ägarparet Nadja Weiss och Philippe Boix-Vives tog över i höstas och fick då en liten försmak av livet som bed and breakfast-ägare, men egentligen är det först nu som de börjar sätta sin egen prägel på verksamheten.

De smyger knappast i gång. Snarare är det att likna vid en rivstart, trots att de ger sig in på helt nya domäner. Men varför inte? Att göra något helhjärtat och passionerat är ju aldrig fel.

– Du får ursäkta att här är lite rörigt. Men du skulle ha sett hur det såg ut för två veckor sedan, säger Nadja Weiss när hon visar runt på gården, där febrilt arbete pågår för att få ordning på allt.

Den åttonde april öppnar Östangård kafé och vintagebutik med i huvudsak kläder och föremål som Nadja Weiss har samlat på sig genom resor och idogt samlande.

Dagen därpå blir det boksläpp i logen för ”Tinis Konstiga Sagor” av Martina Domonkos och även vernissage, då bokens illustratör Thyra Weiss, som är Nadjas dotter, ställer ut sina bilder ur boken.

Den 13 april öppnas lunchrestaurangen, som framåt sommaren även ska ha öppet på kvällstid. De har fått hjälp av kocken Jacob Wismar att sätta den italienskinspirerade menyn och dra i gång verksamheten, vilket de är mycket tacksamma över.

– Vi kommer sannolikt att vara överallt men kan omöjligen göra allt själva och både stå i köket, driva bed and breakfast och vara i butiken. Fast det har inte varit lätt att hitta folk som kan jobba. Men förra veckan var det som om en dörr öppnades och allt började lösa sig. Det känns väldigt skönt, säger Nadja Weiss.

Den 26 maj är det dags för nästa vernissage med konstnären Alice Murray, vilket sammanfaller med att Östangård medverkar på Matrundan, och under sommaren blir det även konstkurser för barn.

Det nya ägarparet vill fylla Östangård med musik och teater.
Det nya ägarparet vill fylla Östangård med musik och teater.Foto: Johan Bentzel

Både Nadja Weiss och Philippe Boix-Vives kommer från kreativa yrken. Hon har varit skådespelare på Dramaten i ett par decennier och han är filmmusikkompositör. Det kommer att märkas på olika sätt genom konserter och gästspel.

– Sedan kanske vi inte får till allt under den första säsongen, men vi har lyckats få in rätt mycket redan nu, säger Nadja Weiss.

Efter många år i Stockholm har hon och Philippe Boix-Vives funderat ett tag på att flytta ut på landet och göra en nystart i livet.

Länge hade de ögonen på Gotland. Österlen fanns inte på kartan, förrän de kom på besök i februari förra året och förälskade sig i landskapet.

För Phillipe Boix-Vives, som ursprungligen kommer från Frankrike, var det en ny sida av Sverige som visade sig, som påminde honom om hans hemland.

Till skillnad från många andra som har fått samma uppenbarelse var det inte det omhuldade Sommarösterlen de mötte först, utan den karga vintern, vilket är lite ovanligt.

– Vi har bestämt oss för att bo här, fast vi aldrig har varit här på sommaren. Nya perioder och vändningar i livet är viktiga att ha. För mig som komponerar musik går det ju lika bra att göra det här, säger Philippe Boix-Vives.

Nadja Weiss ser fram emot dagen då besökarna börjar komma:

– Häromdagen tänkte jag på att det nästan är som att ha en premiär. När man har en teaterföreställning måste ju allt klaffa: kostym, mask, musik, ljud, ljus, bild. Det är samma här. Så när jag får lite lätt panik tänker jag på att det brukar vara kaos två veckor före premiären, men att allt alltid brukar lösa sig i slutändan.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.