Annons

Romandebut i oväntad genre för Beatrice Blom

Ända sedan hon först lärde sig att skriva har berättelserna varit Beatrice Bloms ventil. Det kreativa skrivandet har fått stå till sidan under studie- och småbarnsåren, men när Beatrice väl fick tillfälle att fatta pennan igen ledde det till publicering.
Borrby • Publicerad 17 april 2023
Fötter över frusen mark är Beatrice Bloms debutroman. Det är en äventyrsberättelse som vänder sig till barn och unga.
Fötter över frusen mark är Beatrice Bloms debutroman. Det är en äventyrsberättelse som vänder sig till barn och unga.Foto: Hannah Andersson

Beatrice Blom är till vardags mellanstadielärare, just nu är hon föräldraledig men förra läsårets sjätteklassare på Borrby skola har redan läst boken som hon förra veckan höll releasefest för.

– Jag började skriva på den redan för fem år sedan, parallellt med att jag skrev mitt examensarbete på lärarlinjen. Det var en skön rutin att starta dagen med att ägna en timme åt berättelseskrivandet, innan jag satte igång med studierna, säger Beatrice

Releasefesten hölls på Bokhuset i Borrby. ”Jag är medlem i föreningen och jobbar här på Borrby skola så det kändes naturligt” berättar Beatrice.
Releasefesten hölls på Bokhuset i Borrby. ”Jag är medlem i föreningen och jobbar här på Borrby skola så det kändes naturligt” berättar Beatrice.Foto: Hannah Andersson
Annons

Förra vintern läste hon bokmanuset tillsammans med sina sjätteklassare.

– De fick vara med och välja titeln och jag har dedikerat boken till dem.

Eleverna var också bland de första som fick veta att förlaget Ekström Garay antagit manuset.

– Jag hade bara skickat det till ett förlag så jag blev väldigt förvånad när manuset antogs direkt.

De magiska stenarna tvingar Myrna och hennes närmaste ut på en oförglömlig, strapatsrik flykt i Fötter över frusen mark.
De magiska stenarna tvingar Myrna och hennes närmaste ut på en oförglömlig, strapatsrik flykt i Fötter över frusen mark.Foto: Hannah Andersson

Skrivandet har alltid legat henne varmt om hjärtat.

– Att skriva berättelser är min ventil. I perioder när studier och barn upptagit mycket av min tid har skrivandet fått stå tillbaka men då har jag saknat det.

Fötter över frusen mark är en äventyrsberättelse för barn och unga.

– Det var egentligen ganska otippat att jag skulle skriva något i fantasygenren för jag är själv ingen fantasyläsare, säger Beatrice och berättar att inspirationen till boken är hämtad från en låt.

– Den vilda av Nanne Grönvall. Men startpunkten var egentligen en dröm - om smattrande hovar och fladdrande mantlar i vintermörkret. När jag vaknade från den drömmen skrev jag texten som nu är inledningen till Fötter över frusen mark.

Efter att ha läst ett stycke högt ur boken fick Beatrice ta plats bakom bokbordet för att signera.
Efter att ha läst ett stycke högt ur boken fick Beatrice ta plats bakom bokbordet för att signera.Foto: Hannah Andersson

Skrivlusten är väckt och Beatrice jobbar redan på nästa bok.

– Också den i en otippad genre, nämligen steampunk. Det är tapeten på min sons rum som väckte inspirationen till det, säger Beatrice och ler.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons