Annons
Sjöjungfru

Sjöjungfrudrömmen som blev verklighet

Linda Ågren föddes samma år som filmen Den lilla sjöjungfrun hade premiär och fascinerades tidigt av det förtrollande livet under vattnet. Idag simmar hon själv bland fiskarna på Den Blå Planet som sjöjungfrun Athiraa och väcker nya drömmar hos barnen som ser på.
Borrby • Publicerad 9 mars 2023
Linda Ågren, Mermaid Athiraa of Sweden, simmade med fena för första gången 2012 och har sedan dess hunnit både representera Sverige i den internationella tävlingen Miss Mermaid International, utbilda sig till mermaid instructor och blivit kvalificerad fridykare med Aida 2-star certifikat. Hon deltar i akvariesimningar, många olika slags events och är under 2023  dessutom aktuell med sitt andra boksläpp.
Linda Ågren, Mermaid Athiraa of Sweden, simmade med fena för första gången 2012 och har sedan dess hunnit både representera Sverige i den internationella tävlingen Miss Mermaid International, utbilda sig till mermaid instructor och blivit kvalificerad fridykare med Aida 2-star certifikat. Hon deltar i akvariesimningar, många olika slags events och är under 2023 dessutom aktuell med sitt andra boksläpp.Foto: Robert Johannesson/Pressbild

Det var närheten till havet som gjorde att Linda Ågren och Tammi Mars valde Borrby när de beslutade sig för att flytta närmare Tammis jobb. Nu har de bott på Österlen i lite drygt ett år och de trivs som fisken.

Till vardags jobbar Linda som gymnasielärare och Tammi som lokförare. På fritiden delar de det gemensamma intresset för cosplay, vilket inte undgår någon som hälsar på hemma hos dem.

Annons

Darth Vader möter gästerna i hallen och på nedervåningen har Tammi sin verkstad där han skapar dräkter åt sig och sina vänner.

En trappa upp har Linda sitt kontor och det räcker med ett litet kliv in i rummet för att bli varse vilken karaktär som ligger henne närmast hjärtat. I ett högt vitrinskåp finns en imponerande samling av sjöjungfrufigurer. En hel hylla är tillägnad Ariel.

Ur ett skrin plockar hon fram en liten berlock föreställande den rödhåriga sjöjungfrun.

– Den fick jag när jag var fyra år gammal och besökte Disneyland i Paris tillsammans med mina föräldrar, berättar Linda.

Walt Disney Pictures animerade långfilm Den lilla sjöjungfrun hade premiär samma år som Linda föddes.
Walt Disney Pictures animerade långfilm Den lilla sjöjungfrun hade premiär samma år som Linda föddes.Foto: Hannah Andersson

Hon fängslades tidigt av havets gudinna.

– Jag ritade ofta sjöjungfrur när jag var liten och gillade att titta på filmen om Ariel förstås.

Livet under vattnet fascinerade Linda redan som litet barn och har följt henne upp i vuxen ålder.
Livet under vattnet fascinerade Linda redan som litet barn och har följt henne upp i vuxen ålder.Foto: Magnus Lundborg/Pressbild

Men även vattnet lockade.

– Min farmor kallade mig för sin lilla delfin - jag älskade att bada i sjöarna när jag var på besök hemma hos henne i Småland och gillade att dyka ner under vattenytan.

Fascinationen för sjöjungfrur följde henne under uppväxten.

– Sjöjungfrun har betytt mycket för mig genom hela livet. När jag var liten var det sagofiguren i den magiska undervattensvärlden som fängslade mig och när jag blev äldre var det sjöjungfruns styrka som fascinerade mig. När jag gick på gymnasiet tappade jag tron på henne ett tag när jag kände mig som den eviga singeln och läste Freuds teorier om sjöjungfrun som symbol för en stängd sexualitet. Idag symboliserar sjöjungfrun kraft och självständighet för mig.

Annons

2012 fick Linda för första gången möjlighet att prova på att simma i fena och hon blev biten direkt. Sin första fotografering i sjöjungfrukaraktär gjorde hon efter att ett förhållande nyss tagit slut.

– Jag minns hur vacker jag kände mig när vi tog bilderna där vid strandkanten i Åhus och den känslan ville jag ha mer av.

Linda har samlat på sig en hel del fenor under åren. ”Att det blivit så många har jag haft glädje av när jag lett prova-på-simningar för vuxna” konstaterar hon.
Linda har samlat på sig en hel del fenor under åren. ”Att det blivit så många har jag haft glädje av när jag lett prova-på-simningar för vuxna” konstaterar hon.Foto: Hannah Andersson

Linda började göra barnkalas som sjöjungfrun Athiraa och 2017 tog hon nästa steg genom att representera Sverige i den internationella tävlingen Miss Mermaid International.

Tävlingen tog plats i Egypten och gav Linda chansen att träffa deltagare från hela världen som delade samma intresse och fascination för sjöjungfrur.

– Miss Mermaid-tävlingen går inte bara ut på att gå på catwalk i klänning. Du ska även posera framför kameran under vattnet, skapa dina egna sjöjungfruaccessoarer och simma så långt du kan under vattnet på ett andetag.

För att förbereda sig inför det sistnämnda tävlingsmomentet gick Linda med i en fridykningsklubb hemma i Kristianstad.

– Där lärde jag mig att simma 50 meter på ett andetag. Men jag ville utvecklas ytterligare och sökte mig vidare till en klubb i Löddeköpinge.

Snart kunde hon simma dubbla distansen och idag är Linda kvalificerad fridykare med Aida 2-star certifikat.

Linda sparar alla brev och teckningar som hon får från barnen hon möter.
Linda sparar alla brev och teckningar som hon får från barnen hon möter.Foto: Hannah Andersson

Första akvariesimningen gjorde hon 2018, på Sea Life i Manchester.

– Jag blev medbjuden av ett gäng från England som jag lärde känna i Miss Mermaid-tävlingen.

Annons

Det akvariet var bara tre meter djupt, men skulle visa sig vara en bra förberedelse inför nästa utmaning som kom i Lindas väg.

För några månader sedan blev hon nämligen tillfrågad om hon kunde tänka sig att vikariera för en av sjöjungfrurna som simmar i det stora akvariet på Den Blå Planet i Köpenhamn.

– Det akvariet är tio meter djupt och vi simmar bland hajar och rockor. Dessutom baseras föreställningen på en saga som läses upp för publiken så timingen är viktig. Första gången jag körde showen var jag ganska nervös, erkänner Linda. För fridykning krävs en lugn och kontrollerad andning och den högljudda miljön uppe bland pumparna varifrån vi dyker ner är allt annat än avslappnande, så jag fick ligga och göra andningsövningar en bra stund första gången jag skulle provsimma i akvariet.

Linda har nu en fast plats i föreställningen och kommer att göra regelbundna akvariesimningar på Den Blå Planet under våren. Hon är bokad till många olika, spännande events runt om i Sverige under året, på Österlen kommer hon bland annat att medverka vid Baddaredagen i Borrby den 12 juli, och släpper dessutom sin andra bok, vilket du kan läsa mer om här intill.

Hennes specialintresse och mod att våga prova nya saker har bjudit på massor av spännande upplevelser och nya bekantskaper världen över.

– Att våga ta chanserna du får är något jag vill förmedla till mina elever - du vet aldrig vart de för dig!

2021 gav Linda ut sin första bok - ”Sjöjungfruns äventyr i Östersjön”.
2021 gav Linda ut sin första bok - ”Sjöjungfruns äventyr i Östersjön”.Foto: Pressbild

Aktuell med sitt andra boksläpp

Linda har alltid varit intresserad av att skriva och måla. 2021 gick en barndomsdröm i uppfyllelse när hon gav ut sin första bok ”Sjöjungfruns äventyr i Östersjön”. En bok för barn som hon själv skrivit och illustrerat. Förutom att vara en vacker berättelse ger den barnen kunskaper om miljöproblemen som finns i våra hav.

Under 2023 kommer ytterligare en bok signerad Linda Ågren ut.

– Jag har fått i uppdrag av Nypon förlag att skriva boken om Sjöjungfrur i deras serie Mystiska väsen, berättar Linda.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons