Skepparps Vingård gläds åt nytt gastronomipris

Skepparps Vingård har ännu en gång fått ta emot Skånska Gastronomipriset för årets vin. En hedrande utmärkelse för en aktör som inte bara producerar uppskattade drycker, utan också utvecklar Österlens besöksnäring och den svenska vinbranschen i stort.
Publicerad 28 januari 2022
Bengt ”Fuffe” Åkesson har under det senaste decenniet byggt upp en uppskattad vinproduktion på Skepparps Vingård. Han har många idéer om hur verksamheten kan utvecklas och resan har egentligen bara precis börjat.
Bengt ”Fuffe” Åkesson har under det senaste decenniet byggt upp en uppskattad vinproduktion på Skepparps Vingård. Han har många idéer om hur verksamheten kan utvecklas och resan har egentligen bara precis börjat.Foto: Johan Bentzel

Nyligen kunde Bengt ”Fuffe” Åkesson, som driver Skepparps Vingård på Österlen, hänga upp ytterligare ett diplom från Skånska Gastronomipriset på väggen efter att ha fått Årets Skånska Vinpris för andra gången på två år.

Han synar diplomen och läser både den förra och den nya motiveringen högt. Fina ord, konstaterar han, till och med snäppet finare den här gången:

”Österlen ligger långt ifrån Provence svepande kullar, men Skepparps vingård är ändå mycket nära. Grand Prix från Skepparps ritar just nu om världens vinatlas och märker ut Skåne som ett vindistrikt i Norden, lika häftigt som förebilderna i söder.”

– Det är nästan så man blir tårögd.

Nu står pokalerna från Skånska Gastronomipriset sida vid sida och Bengt ”Fuffe” Åkesson siktar på fler.
Nu står pokalerna från Skånska Gastronomipriset sida vid sida och Bengt ”Fuffe” Åkesson siktar på fler.Foto: Johan Bentzel

Bengt ”Fuffe” Åkesson planterade sina första vinplantor 2011 och lanserade sitt första vin 2014. Just nu har han 13 000 plantor och i maj kommer ytterligare 10 000 i jorden.

Det började med ett stilla vitt vin, men utifrån sina tidigare kunskaper om mousserande drycker från Kiviks musteri, där han fortfarande är delägare, har han satsat allt mer på vin med bubblor i.

– Nu har vi hittat en produkt med svensk karaktär. Vi har inte försökt efterlikna champagne. Vi har andra druvor och andra förutsättningar. Vinet är friskt och lättdrucket med karaktär av själva druvan, inte av lagringen.

Skeppars Vingård upplever att krogbranschen under pandemin har fått upp ögonen för svenskt vin.
Skeppars Vingård upplever att krogbranschen under pandemin har fått upp ögonen för svenskt vin.Foto: Johan Bentzel

Skepparps Vingård är även ett populärt besöksmål med konserter, festlokal och guidade turer. Dessutom är gården en samlande kraft i Vinsverige genom att anordna den årligen återkommande Vinfestivalen, där nyfikna vinälskare kan bekanta sig med svenska viner.

När Bengt ”Fuffe” Åkesson började odla vin stod svenska viner inte högt i kurs. Grundinställningen var att de var odrickbara, trots att många inte ens hade smakat.

– Det var därför vi startade festivalen, för att visa folk vad svenskt vin är. Första året kom man hit för att se om det gick att dricka eller inte. Nu, sex år senare, kommer man hit för att prova vin som vin och se vilka vingårdar som passar ens egen smak.

För närvarande finns det 13 000 vinplantor på Skepparps Vingård. I vår planteras 10 000 till.
För närvarande finns det 13 000 vinplantor på Skepparps Vingård. I vår planteras 10 000 till.Foto: Johan Bentzel
Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.