Annons

Sparbanken Skåne bland rikets bästa arbetsplatser

Varje år listar organisationen Great Place to Work landets bästa arbetsplatser. Sparbanken Skåne, som har kontor på Österlen, har åter igen hamnat högt och rankas som tvåa i Skåne och sexa i landet i kategorin stora företag.
Publicerad 5 maj 2022
Arla marknadsföringsräd vid stationen – medarbetarna på Sparbanken Skåne sätter sadelskydd på alla cyklar för att påminna om bankens existens.
Arla marknadsföringsräd vid stationen – medarbetarna på Sparbanken Skåne sätter sadelskydd på alla cyklar för att påminna om bankens existens.Foto: Johan Bentzel

Att gemenskapen är god på Sparbanken Skåne råder det inga tvivel om, när medarbetarna i Simrishamn under glada tillrop ger sig ut tidigt på morgonen för en gemensam marknadsföringskupp. Varenda cykel vid tågstationen förses med ett brandgult sadelöverdrag med bankens logotyp och efter den lilla insatsen vandrar gänget tillbaka i samlad trupp för att avnjuta morgonens fika.

Det tycks fortfarande vila ett slags nybyggaranda över det lilla bankkontoret, trots att 14 år har förflutit sedan det etablerades. Flera i personalstyrkan har varit med från start och bokstavligen byggt upp verksamheten från noll.

Annons

– Det har varit en spännande och rolig resa. När vi började hade vi inga kunder alls. Nu har vi 6 000, säger kontorschefen Caisa Persson.

Hon menar att en viktig nyckel till bankens framgångar på Österlen har varit inställningen från den övriga organisationen.

– Vi brukar tala om det som att de rullade ut den röda mattan för oss. Vi fick jättemycket stöd och resurser för att marknadsföra oss. Att vi blev så väl omhändertagna har förstås präglat vår bild av arbetsgivaren.

Jessica Malmqvist hittar några få cyklar utanför biblioteket och gymnasieskolan. Hon har jobbat på Sparbanken Skåne i Simrishamn sedan starten 2008 och trivs utmärkt.
Jessica Malmqvist hittar några få cyklar utanför biblioteket och gymnasieskolan. Hon har jobbat på Sparbanken Skåne i Simrishamn sedan starten 2008 och trivs utmärkt.Foto: Johan Bentzel

2018 blev Sparbanken Skåne för första gången certifierad som en utmärkt arbetsplats av den globala organisationen Great Place to Work och har deltagit framgångsrikt varje år sedan dess.

– Vi gör det för att medarbetarna ska känna att vi tar arbetsmiljön på allvar, men också för att vi märker att det gör oss intressanta på arbetsmarknaden, säger HR-chefen Maria Stagmo.

Great Place to Work använder samma kriterier i hela världen. En enkätundersökning som skickas ut till alla medarbetare ligger till grund för 70 procent av bedömningen. Övriga 30 procent baseras på en utvärdering av anställningsprocesser, informationsrutiner, förmåner och andra delar av företagskulturen.

Alla företag som certifieras har en chans att hamna på den nationella rankningslistan. Sparbanken Skåne, som med sina 540 anställda ingår i kategorin stora företag, har placerat sig högt från start och har sedan 2018 avancerat från en nionde- till en sjätteplats i Sverige.

Bland skånska företag ligger banken på en andraplats, endast slagen av Hilti, och når därmed upp till sitt mål att ligga på topp tre i Skåne.

– Fördelen med den här rankningen är att den omfattar alla typer av branscher, för som arbetsgivare konkurrerar vi inte bara med andra företag i finansbranschen. Våra medarbetare är intressanta även i andra sammanhang. Gemensamt för de flesta är att de vill stanna i Skåne. Därför är det intressant för oss att sikta på den här regionen och vara en attraktiv arbetsgivare här, säger Maria Stagmo.

2020 flyttade Sparbanken Skåne in i nya lokaler på Stortorget, nära både konkurrenter och folk som rör sig i centrum. Just nu söker banken nya medarbetare på Österlen.
2020 flyttade Sparbanken Skåne in i nya lokaler på Stortorget, nära både konkurrenter och folk som rör sig i centrum. Just nu söker banken nya medarbetare på Österlen.Foto: Johan Bentzel

Snittarbetstiden i Sparbanken Skåne är 18 år. Det är ovanligt länge. Att banken erbjuder många olika yrkesroller och utvecklingsmöjligheter är nog ett skäl till att många trivs och väljer att stanna kvar, tror medarbetarna i Simrishamn. Jessica Malmqvist uppskattar också de korta kommunikationsvägarna.

Annons

– Även om vi är ett stort företag har vi nära från golvet upp till ledningen. I andra företag kan det vara sju led innan du når dit du ska.

Banken är även generös mot personalen, betonar Caisa Persson.

– Vi har exempelvis aldrig behövt tjata oss till höj- och sänkbara skrivbord. Det är bara att beställa. Jag känner många som jobbar på ställen där sådant inte erbjuds alls.

Great Platce to Work har gett banken många goda idéer på hur arbetsmiljöarbetet kan förfinas, berättar Maria Stagmo.

– Vi vill vara en snäll organisation, men snäll är inte mesig. Att vara snäll kan betyda att man måste ta beslut som kan vara tuffa för några men bra för den stora merparten. Våra medarbetare lägger mycket tid på sitt arbete. Det är viktigt att det känns kul att komma till jobbet. För att säkerställa det måste vi jobba med arbetsmiljön och stärka vår kultur varje dag.

Österlen är det område där Sparbanken Skåne ska expandera mest. Då vill det till att man syns. Sadelskyddsaktionen, ledd av kontorschef Caisa Persson (i mitten), är ett sätt.
Österlen är det område där Sparbanken Skåne ska expandera mest. Då vill det till att man syns. Sadelskyddsaktionen, ledd av kontorschef Caisa Persson (i mitten), är ett sätt.Foto: Johan Bentzel
Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons