GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jul

Startskottet för årets stora julklappsinsamling

För tredje året vill eldsjälarna bakom projektet Fria julklappar sträcka ut en hand till familjer som ekonomiskt går en tuff jul till mötes.
Simrishamn • Publicerad 18 november 2021
Rebecca Wallin, Jonathan Wallin, Frida Jönsson och Sara Ytell på the Livingroom, mötesplatsen för ungdomar på Regeringsgatan 19 i Simrishamn som under december månad även fungerar som insamlingsplats och skyltfönster för projektet Fria julklappar.
Rebecca Wallin, Jonathan Wallin, Frida Jönsson och Sara Ytell på the Livingroom, mötesplatsen för ungdomar på Regeringsgatan 19 i Simrishamn som under december månad även fungerar som insamlingsplats och skyltfönster för projektet Fria julklappar.

Fria julklappar är ett projekt initierat av Rebecca Wallin och Frida Jönsson, ägarna till kommunikationsbyrån Fri kommunikation. Tillsammans med Rädda Barnen, Friskis & Svettis i Simrishamn samt the Livingroom kommer de för tredje året att samla in julklappar åt barn som lever i socioekonomisk utsatthet.

– Socialförvaltningens barnbokslut för 2020 visar att fler än 900 barn i Simrishamns kommun lever i barnfattigdom, berättar Sara Ytell från föreningen Rädda Barnen i Simrishamn.

För familjer som har det tufft ekonomiskt är det inte alltid görligt att prioritera julklappar åt barnen.

– Då känns det fint att kunna hjälpa, så föräldrarna slipper sorgen över att inte kunna ge sina barn julklappar och för att skänka barnen glädjen det innebär att få öppna paket på julafton.

Projektet har växt för varje år.

– Pandemiåret 2020 var speciellt och vi visste inte vad vi kunde förvänta oss. Många, såväl företag som privatpersoner, hade det tufft ekonomiskt till följd av pandemin, men trots det var viljan att bidra stor, berättar Rebecca.

– Inte alla ville ge sig ut i julhandeln för att köpa klappar själva så de swishade oss istället, vilket gjorde det möjligt för barnen att få önska innehåll i paketen, berättar Sara.

Det går lika bra att bidra med en fysisk julklapp som att skänka en slant via swish.
Det går lika bra att bidra med en fysisk julklapp som att skänka en slant via swish.

Årets insamling drar igång söndagen den 28 november när det är julskyltning i Simrishamn. Projektgruppen finns då på plats på the Livingroom, mötesplatsen för ungdomar på Regeringsgatan 19 i Simrishamn, där högen av julklappar kommer få lov att växa i skyltfönstren under december.

– Lokalen kommer att vara julpyntad i samarbete med lokala sponsorer, det blir livemusik och vi bjuder på fika, berättar Frida.

Alla som vill bidra lämnar in en nyinköpt och inslagen julklapp för 150 kronor och uppåt, samt märkt med lämplig ålder och eventuellt kön, på the Livingroom eller något av övriga fyra inlämningsställen.

– Det går även bra att lämna julklapparna på Barnens bokhandel, 1910 Simrishamns modehus eller Friskis & Svettis - antingen på Lindhaga i Simrishamn eller på gymmet i Hammenhög, berättar Frida. Vill du hellre swisha så sköter vi inköpen. Swisha då till Rädda Barnen 1234051116.

Den 14 december avrundas insamlingen och därefter startar arbetet att matcha gåvorna med lämplig mottagare.

Familjer i behov av stöd är välkomna att ta kontakt med Rädda Barnen via mail eller Facebook.

– Vi tar även hjälp av socialförvaltningen och nystartade familjecentralen för att knyta kontakt, berättar Sara.

Eventuellt överskott från insamlingen skänks till kyrkans verksamhet, för att delas ut under året.

– Vi har även haft glädjen att tidigare år kunna överräcka en säck med julklappar till barnavdelningen på Ystads lasarett, berättar Rebecca. Vi ser till att varje inlämnat bidrag kommer till nytta och glädje!

Och glädjen är stor, inte bara hos mottagarna utan även hos givarna.

– Det blir tydligt hur betydelsefullt det är att få ge och vi tror inte minst barnen har stor glädje av att få lov att hjälpa andra barn, det är en av anledningarna till att våra två familjer drog igång den här insamlingen, säger Rebecca.

En nyhet för året är att projektet, tack vare sponsorer, även kommer att kunna skänka 25 familjer varsin julkasse med godsaker.

– Det är ett behov som funnits och som vi är glada över att kunna uppfylla!

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.