Annons

Storslagen dans och fängslande teater

Storslagna dansupplevelser, lekfulla föreställningar och folkmusik när den är som bäst. Det och mycket annat bjuder teaterföreningarna i sydost sin publik på under våren.
Sydost • Publicerad 23 januari 2024
Butoh är en avantgardistisk form av dansteater som skapades i Japan i slutet av 1950-talet. Koreografen Caroline Lundblad, med artistnamnet Frauke, är erkänd för sin alldeles egna skandinaviska ingång. I februari gästar hon både Tomelilla och Simrishamn med föreställningen Pearl.
Butoh är en avantgardistisk form av dansteater som skapades i Japan i slutet av 1950-talet. Koreografen Caroline Lundblad, med artistnamnet Frauke, är erkänd för sin alldeles egna skandinaviska ingång. I februari gästar hon både Tomelilla och Simrishamn med föreställningen Pearl.Foto: Yusuke Kitaguchi

Simrishamns och Ystads riksteaterföreningar har redan startat vårens program med varsin föreställning. Tomelilla riksteaterförening inleder säsongen med en spännande dansföreställning den 15 februari.

I föreställningen Pearl med Caroline Lundblad, artistnamn Frauke, mixas dans och film.

Annons

– Frauke dansar i avancerade japanska klädnader och filmen visas under klädbytena. Caroline har en egen ombyterska med sig som hjälper henne med det, berättar Susanna Widlundh, Tomelilla riksteaterförening.

En storslagen dansupplevelse utlovas och även Simrishamns riksteaterförening har valt att bjuda in till föreställningen, lördag 10 februari.

Nästa punkt på Tomelillas program ser Susanna lite extra mycket fram emot.

– 27 februari blir det konsert i Teaterhallen med folkmusikern Sofia Karlsson, som är en av mina absoluta favoriter. Det ska bli så kul att hon kommer till Tomelilla!

Folkmusikern Sofia Karlsson spelar upp till konsert tillsammans med kammarorkestern Musica Vitae 27 februari i Teaterhallen, Tomelilla folkets park.
Folkmusikern Sofia Karlsson spelar upp till konsert tillsammans med kammarorkestern Musica Vitae 27 februari i Teaterhallen, Tomelilla folkets park.Foto: Pressbild

Konsert blir det även 23 april. Då med virtuoserna Justina Auškelytė och Johan Bridger. Båda konserterna genomförs i samarbete med Musik i Syd, Tomelilla kommun och Kulturskolan.

Men innan det väntar föreningens årsmöte, 10 mars, och inte att förglömma musikalen The last five years som ges i Teaterhallen 24 mars.

– I The last five years får publiken följa ett förhållande från början till slut, från två håll, och där berättelsen möts i mitten vid parets bröllop. Det är Malmö Opera som står bakom musikalen och det är alltid lika kul att få besök av dem för de levererar väldigt hög kvalitet, säger Susanna.

Malmö Operas musikal The last five years ges både i Ystad, 9 februari, och i Tomelilla, 24 mars.
Malmö Operas musikal The last five years ges både i Ystad, 9 februari, och i Tomelilla, 24 mars.Foto: Johan Sundell

Även Ystads riksteaterförening har valt att ha med The last five years på vårens program. Musikalen sätts upp 9 februari på Ystads teater.

Men först väntar en barnföreställning på teatern.

– 4 februari får vi besök av Sveriges enda danzoolog - Bronja Novak Lindblad, säger Bodil Mårtensson, Ystads riksteaterförening, och ler. Föreställningen heter Luddet och handlar om de små ludden vi har på vår kropp. När vi upptäckt dem behöver vi aldrig mer känna oss ensamma.

4 februari blir det barnteater - Luddet - på Ystads teater.
4 februari blir det barnteater - Luddet - på Ystads teater.Foto: Pressbild
Annons

Teater för barn blir det även 17 mars när Banditsagor kommer på besök med föreställningen Huvudsaken.

– Det är en väldigt rolig föreställning och de brukar vara duktiga på att få barnen engagerade.

Huvudsaken visas även i Simrishamn, på Valfisken, 23 mars.

Bakom vårens tredje barnföreställning på Ystads teater står Lilla Vilda Teatern. I Planeten hamnar två nyfikna rymdfigurer på Jorden och utforskar hur allt egentligen hänger ihop, 21 april.

Ystads riksteaterförening har som tradition att bjuda in till soppteater. Så även denna vår. Nästa på tur är ett framträdande av Lazze Walldov 20 mars.

– Han kommer att berätta om Barbra Streisands makalösa karriär och spela skivor från sin privata samling, berättar Thomas Nyh, Ystads riksteaterförening.

24 april är det istället Elisabeth Zaar som står för underhållningen i soppteatern En Liza för själen som bjuder publiken på sång, musik och komik.

Teaterföreningen återvänder under våren till Biografteraten Scala. Fredag 22 mars ges Möt mig i morgon, en pjäs baserad på berättelser om Bod Dylans liv, på Scalas scen.

Candide - den bästa av världar ges däremot på Ystads teater, 17 april.

– Det ser vi fram emot, Hallands teater brukar göra väldigt fina föreställningar.

Annons

Ystads riksteaterförening avslutar sitt vårprogram med lastbilsopera.

– Det är femte året Malmö Opera ställer upp sin lastbil på parkeringsplan och det har blivit en uppskattad tradition.

Årets lastbilsoperett spelas av fyra unga sångare från Malmö Operas Akademi söndag 9 juni.

Simrishamns riksteaterförening satsar i vår, i likhet med föreningen i Ystad, på flera föreställningar som vänder sig till barn, i sitt program.

– Vårens familjeföreställningar bygger alla på omtyckta klassiker, berättar Lisbeth Hagerman, Simrishamns riksteaterförening.

Lördag 24 februari visas Kurt Quo Vadis på Valfisken. Det är en lekfull föreställning om önskan att bli sedd.

– Föreställningen har blivit nominerad till Kritikerpriset och har fått väldigt bra betyg.

Vårens andra barnteater är ovan nämnda Huvudsaken som alltså ges 23 mars. Tredje föreställningen är en bokklassiker som blivit teater - Den hemliga trädgården.

– Det är en föreställning som vi hade på programmet redan i höstas, och skolbarnen han se den genom Kulturskolan, men den publika föreställningen ställdes in på grund av sjukdom. 28 april ges en ny chans.

För den vuxna publiken ges föreställningen Kvinnolinjen, en enmansshow med skådespelerskan Eva Ekengren. Kvinnolinjen sätts upp 16 mars på Valfisken. I mars, närmare bestämt den 24:e, bjuder Simrishamns riksteater även in till årsmöte. Plats och program meddelas senare.

Vårens program

4/2 Luddet, barnteater, Ystads teater

9/2 The last five years, musikal, Ystads teater

10/2 Pearl, dans, Valfisken, Simrishamn

15/2 Pearl, dans, Teaterhallen, Tomelilla

24/2 Kurt Quo Vadis?, familjeteater, Valfisken, Simrishamn

27/2 Sofia Karlsson, musik, Teaterhallen, Tomelilla

16/3 Kvinnolinjen, teater, Valfisken, Simrishamn

17/3 Huvudsaken, barnteater, Ystads teater

20/3 Soppteater, Ystads teaters café

22/3 Möt mig i morgon, teater, Scala, Ystad

23/3 Huvudsaken, barnteater, Valfisken, Simrishamn

24/3 The last five years, musikal, Teaterhallen, Tomelilla

17/4 Candide - den bästa av världar, teater, Ystads teater

21/4 Planeten, barnteater, Ystads teater

23/4 Konsert, musik, Teaterhallen, Tomelilla

24/4 Soppteater, Ystads teaters café

28/4 Den hemliga trädgården, familjeteater, Valfisken, Simrishamn

9/6 Lastbilsoperett Maskerad, opera, Ystads teaters parkeringsplan

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons