GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Konst

Surrealistiska bildvärldar på Gyllengården

En val som svävar i luften över Champs Élysées i Paris, ett urskånskt landskap som spränger sina ramar, eller skulpturer av små hus huggna i sten. Just nu ställer konstnären Frank Björklund ut på Gyllengården.
Smedstorp • Publicerad 1 juli 2022 • Uppdaterad 7 juli 2022
Målningen ”Valfrihet” av Frank Björklund. Han ställer ut på Gyllengården för fjärde gången och utställningen öppnar den 2 juli och varar till den 10 juli.
Målningen ”Valfrihet” av Frank Björklund. Han ställer ut på Gyllengården för fjärde gången och utställningen öppnar den 2 juli och varar till den 10 juli.

– Jag är självlärd och gör bilder som jag vill se själv. De ska vara roliga att betrakta, det kan finnas mörka stråk men det ska hända något i bilden, gärna humoristiskt som alltid hos surrealisterna, alla detaljer är där av en anledning, berättar Frank Björklund som ställer ut på Gyllengården för fjärde gången sedan premiären 2013.

Surrealismen är ett genomgående temat i hans konst, det myllrar av blinkningar åt Magritte och Dali men han gör även djupdykningar i annan konsthistoria, som små porträtt av Krøyer, van Gogh, Scherfbeck och Zorn.

– Man har en 100-procentig idé och sedan försöker man måla så nära det går. Samtidigt är titlarna lika viktiga som målningarna, de skapar associationer och får betraktarens tankar att fara iväg åt olika håll, alla åker på helt olika resor.

Målningarna har ofta internationella inslag men själva miljön är viktigare än den geografiska platsen.

En nyhet bland Frank Björklunds alster är stenskulpturer av små hus högt uppe på ensliga klippor.
En nyhet bland Frank Björklunds alster är stenskulpturer av små hus högt uppe på ensliga klippor.

En målning som fångar ögat är den stora sillvalen som svävar över rusningstrafiken i Paris – med bilar från 1960-talet – och blir framsläppt av en trafikpolis. Den som kan sin Douglas Adams kan spinna iväg åt det hållet.

– Bilden heter ”Valfrihet” på svenska och ”Rush Hour” på engelska. Valen får söka sig till civilisationen för att ta sig fram över huvud taget. Förutom att det är Paris vet man att Champs Elysées är en av världens mest trafikerade gator. Jag använde en gammal bil för att göra tiden lite diffus – larmrapporterna har pågått länge.

Frank Björklund har även en annan sida, det är han som gjort alla land-art-verken i Snogeholms strövområde utanför Sjöbo. Ett nytt verk är ”Den gömda byn” där han huggit ut små byggnader ur stora stenblock.

Tekniken har han tagit med sig till Gyllengården, men i mindre format.

Sexton stenskulpturer visar små hus högt uppe på ensliga klippor, bland annat går det att upptäcka Glimmingehus men här finns även till exempel en fyr.

Utställningen på Gyllengården varar fram till och med söndag 10 juli, och kan vara Gyllengårdens sista – Hans och Ann-Mari Wåhlander har planer på att göra något helt annat.

– Frank Björklunds utställning blir ett sätt att knyta ihop det här. Den blir vårt finalvarv, den sista och den bästa, han har varit en väldigt viktig konstnär för den här gården, avslutar Hans Wåhlander.

”Man har en 100-procentig idé och sedan försöker man måla så nära det går.”
Frank Björklund
Caroline AlesmarkSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.