GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svabesholm satsar på ny och större restaurang

Svabesholms Kungsgård har flyttat sin kafé- och restaurangverksamhet längre in på gården. Arbetsmiljön för medarbetarna har blivit mycket bättre, samtidigt som det finns plats för fler gäster.
Publicerad 30 juni 2022
Caroline Thuresson Skog driver hotell-, konferens- och restaurangverksamheten på Svabesholms Kungsgård. I takt med att allt fler besökare har hittat dit har behovet av nya kafé- och restauranglokaler vuxit sig större. Nu är verksamheten flyttad till längan allra längst in på gården, där det tidigare bland annat har varit en möbelbutik.
Caroline Thuresson Skog driver hotell-, konferens- och restaurangverksamheten på Svabesholms Kungsgård. I takt med att allt fler besökare har hittat dit har behovet av nya kafé- och restauranglokaler vuxit sig större. Nu är verksamheten flyttad till längan allra längst in på gården, där det tidigare bland annat har varit en möbelbutik.Foto: Johan Bentzel

Som dotter på gården har Caroline Thuresson Skog levt nära verksamheten på Svabesholm Kungsgård och sett hur den under pappa Anders Thuressons ledning har förvandlats från ett klassiskt lantbruk till någonting väldigt mycket mer. I dag huserar sju företag på gården, som har blivit ett etablerat besöksmål på Österlen, och till hösten ska Äppelmarknaden hållas här.

Efter några år i Malmö återkom Caroline Thuresson Skog till Svabesholm för tre år sedan och driver i dag hotell-, konferens- och restaurangverksamheten. Det är ett led i ett påbörjat generationsskifte. Brodern Jesper Thuresson har samtidigt tagit över lantbruksdriften. Anders Thuresson fortsätter att ha ansvaret för butikerna och kallar sig själv för vaktmästare på heltid.

– Många familjeföretag gör sådana här skiften för sent. Den äldre generationen släpper inte taget i tid. Då blir det ofta svårt för barnen att skapa något eget eller bygga upp ett eget kapital, säger han.

I takt med att besökarna har blivit allt fler har kafé- och restaurangverksamheten expanderat. Lokalerna har blivit trängre och trängre och förra säsongen nåddes smärtgränsen, inte minst för personalen.

Därför har lokalerna i det forna grisstallet allra längst in på gården tagits i besittning. Det har fördubblat antalet sittplatser invändigt och ännu mer utvändigt, medan kockarna har fått ett fem gånger så stort kök att jobba i.

– Vi började ju en gång med två mackjärn och att sälja glass. Nu serverar vi mellan 350 och 400 luncher per dag på sommaren. Så vi behövde verkligen göra något. Med större ytor kan vi satsa på ett annat sätt och behöver inte känna oss begränsade. Det blir ju också så tråkigt när folk måste vända för att det inte finns tillräckligt med sittplatser, säger Caroline Thuresson Skog.

En bonus med att kaféet och restaurangen ligger längst in på gården är att de flesta besökare numera tar sig hela vägen in, vilket gynnar butikerna som de passerar längs vägen.

Även ovanvåningen i restauranglängan har fått ett lyft. Ena halvan är på väg att inredas till en loungeavdelning för kafégästerna och den andra har blivit en ny, modern konferenslokal.

– Vi kände att det var dags för nästa steg. Nu kan vi ha allt centrerat till samma byggnad. Tidigare använde vi vår festlokal till såväl bröllop och konferenser som kafé på helgerna för att alla inte fick plats i den ordinarie lokalen, säger Caroline Thuresson Skog.

Anette Cato ställer i ordning i sin nya butik.
Anette Cato ställer i ordning i sin nya butik.Foto: Johan Bentzel

Den Engelska Trädgården, som 2015 blev den första externa verksamheten på gården, har tagit över de tidigare kafé- och restauranglokalerna intill parkeringen och har därmed fått betydligt mer plats.

Den forna uteserveringen används för att expandera den befintliga plantshopen. Invändigt blir det en helt ny trädgårdsbutik med engelsk känsla. Genom möbleringen har lokalen delats in i ett antal mindre rum.

Anette Cato, som driver verksamheten, tycker själv att det känns som ett pensionat från förra sekelskiftet.

– I trädgården har vi en väldigt säsongsbetonad verksamhet. Här kommer vi att följa kaféets öppettider och ha öppet under större delen av året. Jag tänker att det ska bli en samlingsplats för trädgårdsintresserade. Så framför allt på vinterhalvåret ska vi försöka hålla lite event och arrangera inspirerande föredrag.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.