GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jul

Tomteverkstad inför julbasar på Skönadal

Traditionen tvingades till ett uppehåll under pandemin men i helgen är det äntligen dags för julbasar på Skönadal igen.
Simrishamn • Publicerad 24 november 2022
På lördag, den 26 november mellan klockan 13.30-15.30, dukas det upp till julbasar inne på Lergökens dagverksamhet på Skönadal i Simrishamn. Med försäljning av hobbyalster, kaffeservering och lotteri.
På lördag, den 26 november mellan klockan 13.30-15.30, dukas det upp till julbasar inne på Lergökens dagverksamhet på Skönadal i Simrishamn. Med försäljning av hobbyalster, kaffeservering och lotteri.Foto: Hannah Andersson

Kransar binds, julmotiv stöpplas och garntomtar knyts när ÖMs utsände besöker Lergökens dagverksamhet på Skönadal i Simrishamn, allt till tonerna av stämningsfull julmusik.

Margareta Silverberg uppskattar möjligheten att komma till dagverksamheten för aktivitet och social gemenskap. ”Jag tycker om att pinnväva när jag är här” berättar Margareta.
Margareta Silverberg uppskattar möjligheten att komma till dagverksamheten för aktivitet och social gemenskap. ”Jag tycker om att pinnväva när jag är här” berättar Margareta.Foto: Hannah Andersson

Dagverksamheten brukar bjuda in till julbasar på Skönadal vartannat år men under pandemin var det inte görligt. Därför har det inte varit någon basar sedan 2018. Men på lördag, den 26 november, är det dags. Mellan klockan 13.30-15.30 dukas det upp till julbasar inne på Lergöken, med försäljning av allt från julkransar och tomtar, till fågelholkar, vävda mattor och stickade raggsockor. Det blir även kaffeservering och lotteri.

Inga Mårtensson kommer till dagcentralen för att väva, eller sticka raggsockor. ”Vissa dagar äter jag middag här, också är det trevligt att sitta ner och prata litegrann”.
Inga Mårtensson kommer till dagcentralen för att väva, eller sticka raggsockor. ”Vissa dagar äter jag middag här, också är det trevligt att sitta ner och prata litegrann”.Foto: Hannah Andersson

Traditionen att bjuda in till basar uppskattas.

– Det är kul för våra besökare att ha något att arbeta inför, säger Katarina Eriksson.

– Och julbasaren är ett trevligt sätt att visa upp vår verksamhet, säger Lulli Nilsson.

”Vi har sett ett ökat antal ansökningar om dagverksamhet efter pandemin, det finns ett behov av sociala aktiviteter” konstaterar Ann-Carina Nilsson, sysselsättningshandledare.
”Vi har sett ett ökat antal ansökningar om dagverksamhet efter pandemin, det finns ett behov av sociala aktiviteter” konstaterar Ann-Carina Nilsson, sysselsättningshandledare.Foto: Hannah Andersson

Dagverksamheten Lergöken har aktiviteter alla vardagar mellan klockan 10.00-15.30 och är öppen för alla äldre som är självgående.

– Det finns även möjlighet att få dagverksamhet beviljad som en insats från omsorgshandläggare, berättar Ann-Carina Nilsson.

Kransar binds, julmotiv stöpplas och garntomtar knyts när ÖMs utsände besöker Lergökens dagverksamhet på Skönadal.
Kransar binds, julmotiv stöpplas och garntomtar knyts när ÖMs utsände besöker Lergökens dagverksamhet på Skönadal.Foto: Hannah Andersson

På dagverksamheten får deltagarna sysselsätta sig med aktiviteter anpassade efter förmåga och önskemål.

– Vi syr, väver och målar. På tisdagarna är det bingo och varannan torsdag någon form av underhållning. Det finns även möjlighet att äta lunch men då krävs föranmälan.

Aina Stenkilsson är en flitig deltagare i dagverksamheten.

– Jag är här fyra dagar i veckan, berättar Aina, som är en duktig sömmerska och bland annat tillverkat käpphästar som kommer att säljas på julbasaren.

Dagverksamheten Lergöken har aktiviteter alla vardagar mellan klockan 10.00-15.30.
Dagverksamheten Lergöken har aktiviteter alla vardagar mellan klockan 10.00-15.30.Foto: Hannah Andersson

En annan av Lergökens stammisar är Bosse Hellström.

– Vi har det väldigt trevligt här. Det finns alltid något att ta sig an och jag tycker om att vara igång, säger Bosse.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.