Tongivande pralinör har flyttat till Karossgården

På Karossgården i Gladsax har pralinören Liis Aunma slutligen hittat den plats på Österlen där hon vill fortsätta utveckla sin verksamhet.
Publicerad 8 april 2022
Liis Aunma är den tredje chokladmakaren på Österlen som äger just detta bord, där hon har lagt fram några av de praliner som hon arbetar med för tillfället. Hon är glad över att ha hittat en lokal i Gladsax, där hon har plats för alla delar av sin verksamhet. Att hon dessutom bor i grannbyn Gröstorp, bara några minuter därifrån, är en ren bonus.
Liis Aunma är den tredje chokladmakaren på Österlen som äger just detta bord, där hon har lagt fram några av de praliner som hon arbetar med för tillfället. Hon är glad över att ha hittat en lokal i Gladsax, där hon har plats för alla delar av sin verksamhet. Att hon dessutom bor i grannbyn Gröstorp, bara några minuter därifrån, är en ren bonus.Foto: Johan Bentzel

Karossgården i Gladsax är på väg att bli ett mångfacetterat besöksmål med restaurang, antikaffär och pralinbutik. Det återstår fortfarande en del ombyggnadsarbeten, men de två sistnämnda verksamheterna är redan i gång. Pralinbutiken drivs av Liis Aunma, en av landets för närvarande mest tongivande pralinörer.

Hon etablerade sig på Österlen förra året och har länge varit på jakt efter en lokal där hon får plats med alla delar av sin verksamhet: tillverkning, försäljning, kurser, workshoppar och event. Tack vare en efterlysning på Facebookgruppen Österlen Anslagstavlan fick hon kontakt med Karossgårdens nya ägare och fann till slut vad hon letade efter.

– Lokalen är så bra att jag längtar hit varje morgon. Här är en öppen, ljus och härlig känsla. Gladsax är en central plats på Österlen, som många passerar igenom. Dessutom är det nära till Simrishamn.

Utöver smaker, texturer och färger är viktiga, när Liis Aunma skapar sina praliner.
Utöver smaker, texturer och färger är viktiga, när Liis Aunma skapar sina praliner.Foto: Liis Aunma

Liis Aunma har haft fullt upp sedan tillträdet och det har inte varit helt lätt att både hinna tillverka praliner och ställa iordning lokalen till öppningsdagen i början av april.

Merparten av möblemanget har hon funnit på lokala loppmarknader. Men särskilt glad är hon över ett stort granitbord, som tronar mitt i lokalen.

Bordet bär nämligen på lokal chokladhistoria och tillhörde ursprungligen Agneta Saeden, som var en föregångare inom chokladtillverkning på Österlen. Därefter var det i Cake Cowboys ägo.

– Man kan nästan säga att det har gått i arv och alla vi tre har använt det till att göra choklad. Det är roligt!

Att påsken är här kommer även att synas i Chokladlavinens digra utbud.
Att påsken är här kommer även att synas i Chokladlavinens digra utbud.Foto: Liis Aunma

Tidigare hette Liis Aunmas verksamhet Black Avalanche Chocolat, men hon märkte att många hade svårt att uttala och minnas namnet. Därför har hon bytt till Chokladlavinen, som hon hoppas ska sätta sig bättre.

Både Chokladpralinen och antikbutiken håller öppet under hela påskhelgen. Därefter blir det fredagar och lördagar fram till sommaren, då tanken är att ha öppet fler dagar i veckan.

Under påsken blir den ännu inte färdigställda restauranglokalen, som ligger vägg i vägg med Chokladlavinen, en tillfällig utställningslokal. På Liis Aunmas initiativ har fotografen Stefan Petersén bjudits in att ställa ut sina Skånebilder, varav många är tagna på Österlen.

– Hans bilder dök upp i mitt Facebookflöde och då började jag följa honom. Så när vi nu behövde någon som skulle ställa ut tänkte jag direkt på honom. Jag tyckte att hans bilder skulle passa in här och det nappade han på.

Fotografen Stefan Petersén, som ställer ut på Karossgården, fångar det skånska landskapet.
Fotografen Stefan Petersén, som ställer ut på Karossgården, fångar det skånska landskapet.Foto: Stefan Petersen
Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.