Trädgårdskonst i nära harmoni med naturen
Elin Kristine Johansson har aldrig stått still i sitt konstnärskap. I stället har hon alltid letat efter nya uttryck och jobbat med allt från foto, film och performance till textil och trä.
Hon skapar där hon är och, som hon själv uttrycker det, lever sin konst. Återbruk är ett återkommande inslag, då hon gärna använder det material som hon för stunden har tillhands.
Under årets Konstrunda använder hon den egna trädgården på Albogatan 17 i Sankt Olof som både yta och objekt för en utställning som förenar odling med egensinnig trädgårdsdesign.
BiVerk är det mångbottnade namnet på utställningen, som bland annat består av ett flertal varianter av bihotell, däribland en installation avsedd för sandbin.
Även om Elin Kristine Johansson uppskattar konst för konstens egen skull blir det sällan så i hennes eget skapande. För det mesta har hon ytterligare dimensioner i sina verk och vill gärna att de även ska ha praktiska funktioner.
– Mina verk är gjorda så att de fungerar för bin samtidigt som de är konst.
När Elin Kristine Johansson flyttade till Sankt Olof för tolv år sedan hade fastigheten stått tom en längre tid. Få spår fanns kvar från den tidigare husägarens omsorgsfulla trädgårdsarbete. Tomten var igenvuxen av sly, som hade tagit sig in från den omgivande skogen.
Sakta men säkert har Elin Kristine Johansson röjt undan och byggt upp trädgården på nytt. Bara en bråkdel av växterna härstammar från den förre ägarens tid och dagens trädgård har ganska lite gemensamt med den forna utformningen, som var mer parklik och traditionell.
Men Elin Kristine Johansson har ändå behållit vissa element, inte minst för att visa respekt för sin föregångare och hans idogt passionerade arbete, som hon kan känna igen sig själv i.
Ett viktigt mål har varit att visa hur man med begränsad tid och små resurser kan skapa en tilltalande miljö intill sin bostad. Därför är många av lösningarna i grunden ganska enkla men skapar ändå liv på tomten – i dubbel bemärkelse.
– Allt jag gör utgår ifrån vad jag själv engagerar mig i och jag gillar att hela tiden utveckla ny kunskap. Just nu handlar det om regenerativ odling och biologisk mångfald. Jag jobbar undersökande och samarbetar med naturen. Det ena ger det andra. När jag är ute i trädgården träffar jag alla möjliga invånare som lever där. Jag stöter på samma problem som alla andra, men jag hittar på andra lösningar, som inte inkluderar gift.
”Jag vill ju gärna inspirera andra.”Elin Kristine Johansson, konstnär
Elin Kristine Johansson utgår också ofta från forskning, i den aktuella utställningen exempelvis från Sveriges Lantbruksuniversitet. Ett stort problem i södra Sverige är sjunkande grundvattennivåer. Det har hon försökt ta hänsyn till i uppbyggnaden av trädgården.
– Hur kan man få saker och ting att fungera utan att behöva använda en massa dricksvatten? Det är sådana frågor som jag försöker hitta lösningar på.
Sin återbruksvana trogen låter Elin Kristine Johansson dessutom aldrig något lämna tomten. Sly som röjs bort och grenar som klipps ner får i stället nya funktioner, exempelvis som material i skulpturer och utsmyckningar som pryder trädgården.
Under Konstrundan kommer det att finnas skyltar på tomten, där hon berättar om hur hon har gjort.
– Jag vill ju gärna inspirera andra.