Tyst vandring genom nyanlagd labyrint
Kvällen inleddes med vesper i kyrkan – bara det en upplevelse med alla kalkmålningar, efter kaffe och labyrintkaka gick deltagarna sedan i procession till labyrinten och började sin vandring genom den.
Anna Alebo Swedenborg är kaplan vid Killans bönegård i Östra Vemmerlöv, tidigare pilgrimspräst och har även skrivit boken ”Labyrinter – handbok för pilgrimer” som berättar om denna sedvänja.
Labyrinter har anlagts över hela världen, den äldsta kristna labyrinten som hittats i en utgrävning är från 300-talet och ligger i Algeriet.
– Det finns olika mönster för labyrinter, Chartres och andra modeller har väldigt snirkliga, vindlande vägar i sig. De påminner om de mönster som vi själva har i oss – tänk på fingeravtryck och hur vår hjärna ser ut – det är något djupt mänskligt som vi plockat upp.
Chartresmodellen går inte att gå vilse i, den som vandrar hittar alltid in till centrum och ut.
När processionen kommit framplockar deltagarna upp en liten sten ur en låda och börjar sin vandring – in till mitten av labyrinten och ut igen.
Labyrintvandring fungerar som en plats för bön, kontemplation och eftertanke, och det är så tyst under invigningsvandringen att det nästan ringer i öronen.
Här vandrar gamla och unga, präster från församlingen och Moder Christa och Syster Maria från klostret Mariavall. Många går barfota men det syns även höga klackar bland stenvindlingarna.
Tydligt är att det finns en stark gemenskap.
– Labyrinten är ett bra samarbete mellan Killan och Gärsnäs församling som vi hyr prästgården av. Marita Roth från församlingen har varit en av de verkligt drivande i hela projektet – utan dig ingen labyrint. Vi bar och vi bar och vi bar tre ton, avslutar Anna Alebo Swedenborg.