GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Näringsliv

Ung företagare med en god känsla för bilvård

Henrik Nilsson upptäckte sin entreprenöriella ådra redan som barn och startade tidigt eget företag. Trots att han bara är 27 år är han en erfaren aktör i bilvårdsbranschen.
Vranarp • Publicerad 4 augusti 2022
Henrik Nilsson startade Henkes Rekonditionering redan som 19-åring, på inrådan av sin far, och byggde snabbt upp en uppskattad verksamhet.
Henrik Nilsson startade Henkes Rekonditionering redan som 19-åring, på inrådan av sin far, och byggde snabbt upp en uppskattad verksamhet.

Redan under tonåren började Henrik Nilsson polera, tvätta och rekonditionera sina vänners bilar och ryktet om hans utmärkta handlag spred sig snart vidare till bekantas bekanta. Till slut hade han så mycket att göra att det var dags att omvandla hobbyn till ett företag.

Henkes Rekonditionering är inhyst i en länga på Henrik Nilssons föräldragård i Vranarp, även om han själv numera bor i Gyllebo. För sju år sedan gjordes en rejäl renovering av lokalerna och inte ett spår syns av den lantbruksverksamhet som tidigare bedrevs där.

– Det var faktiskt min pappa som föreslog att jag skulle starta företag. Peppar, peppar, så har intresset hållit i sig och firman har expanderat rejält.

Henrik Nilssons bilintresse vaknade i tioårsåldern, då han köpte sin första bil: en sliten Ford Escort, som han rustade upp i toppskick och sålde vidare. Det gav mersmak. Pengarna från försäljningen spenderades på en ny bil och proceduren kom att upprepas många gånger därefter.

Givetvis sökte sig den unge bilentusiasten till fordonstekniskt program på gymnasiet. Men sedan bilvården kom in i hans liv har det inte funnits så mycket tid över till att skruva på och bygga om bilar. Företaget är viktigast och då står finishen i fokus.

– Hela arbetet är ett hantverk. Du gör allting med dina bara händer. Det krävs några års erfarenhet för att hitta rätt och exempelvis förstå vilka kem man bör använda.

För närvarande har Henrik Nilsson en kollega, Niklas Fransson, som han gick i samma gymnasieskola som och lärde känna närmare under utbildningens praktiktid.

Medarbetarna har varit fler, men det var på den tiden som företaget hade många uppdrag åt lokala bilfirmor. I dag består kunderna i huvudsak av privatpersoner.

– Om du gör en rekonditionering är det så pass mycket förarbete att du nästan behöver vara två. Det är skillnad med tvätt och städ. Då går det bra att vara själv. Sedan skiljer det sig förstås åt från bil till bil. Vissa är ju bara normalsmutsiga, men ibland får vi in bilar som aldrig är tvättade eller städade förut, vilket ger flera timmars merarbete, säger Henrik Nilsson.

Firman är duktig på att profilera sig i sociala medier och både Henrik Nilsson och Niklas Fransson talar vitt och brett om verksamheten när de träffar folk i olika sammanhang. Det gäller att sprida namnet.

Skylten på gården i Vranarp upplyser om verksamheten.
Skylten på gården i Vranarp upplyser om verksamheten.

Det är flera månaders kö för att få en tid hos Henkes Rekonditionering och vissa kunder färdas tiotals mil för att få sin bil iordninggjord just där.

– Bilarna blir större och svårare för folk att fixa på egen hand. Dessutom blir bilarna dyrare och du vill ju inte råka ta ett felaktigt medel på en bil som du precis har köpt för en miljon. Då kommer du hellre till oss, säger Niklas Fransson.

Henrik Nilsson är entreprenör ut i fingerspetsarna och kläcker hela tiden nya idéer. En del gör han aldrig något med, annat lägger annat på minnet inför framtiden. Men en del förs också rakt in i verksamheten, exempelvis erbjudandet ”All inclusive”, som han kom på efter att ha sett och hört Perikles framföra sin låt med samma namn.

– Det bästa med att vara företagare är att jag kan planera min egen tid. Jag jobbar mycket på vardagarna, men på helgerna vill jag vara ledig och håller mig strikt till måndag till fredag.

Henrik Nilsson startade Henkes Rekonditionering redan som 19-åring, på inrådan av sin far, och byggde snabbt upp en uppskattad verksamhet.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.