Unga mästerkockar tävlade

Juryn ville se kreativitet och samarbete, men framförallt glädje, i köket när första upplagan av Simrishamns mästerkock ägde rum på Österlengymnasiet i Simrishamn tidigare idag.
Simrishamn • Publicerad 5 april 2022
Toast skagen, hängmörad ryggbiff och brownies stod på menyn när eleverna från Korsavadsskolan i Simrishamn möttes i matlagningstävlingen Simrishamns mästerkock.
Toast skagen, hängmörad ryggbiff och brownies stod på menyn när eleverna från Korsavadsskolan i Simrishamn möttes i matlagningstävlingen Simrishamns mästerkock.

Det vinnande laget, som var tänkt att representera Korsavadsskolan i matlagningstävlingen Kockduellen för högstadieelever, var redan utsett.

– Men på grund av pandemin tilläts inte lagen från de olika skolorna att mötas, berättar Anne-Sofie Nilsson, lärare i hem- och konsumentkunskap på Korsavadsskolan. Då kom Jon med förslaget om en lokal tävling istället.

Tävlingen har fått namnet Simrishamns mästerkock.

– Vi hoppas att det här kan vara starten på ett samarbete mellan skolorna, säger Jon Håkansson, restauranglärare på Nova Gymnasium.

bild 1/2
Uppgiften bestod i att, utifrån ett härligt råvarubord, sätta samman och tillaga en trerättersmeny.
”Det här är jättekul, vi har redan lärt oss väldigt mycket” konstaterar Miranda Olsson.
Uppgiften bestod i att, utifrån ett härligt råvarubord, sätta samman och tillaga en trerättersmeny.
”Det här är jättekul, vi har redan lärt oss väldigt mycket” konstaterar Miranda Olsson.

Två lag från Korsavadsskolan ställdes mot varandra i Simrishamns mästerkock. Uppgiften bestod i att, utifrån ett härligt råvarubord, sätta samman en trerättersmeny och tillaga den med support från en mentor från gymnasiets restaurangutbildning.

– Vi har valt att göra toast med skagenröra som förrätt, servera hängmörad ryggbiff med klyftpotatis och rödvinssås till huvudrätt, och brownie med fudge till efterrätt, berättar Vilma Ottersten som tävlar tillsammans med Wilma Olsson och Lex Nilsson som support.

På andra sidan köket står Miranda Olsson, Tilda Nilsson och deras mentor Emil Fogelberg.

– Det här är jättekul, vi har redan lärt oss väldigt mycket, konstaterar Miranda.

Juryn för dagen är inte bara Jon, utan även Jesper Thoor från restaurangen En gaffel kort.

– Jag blev inbjuden att delta och tvekade inte att tacka ja. Vi hjälper gärna till att skapa intresse för matlagning, för att i förlängningen få fler att välja en restaurangutbildning. Har vi tur kan vi hitta våra framtida medarbetare här!

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.