Annons

Uppskattad hantverksträff för trädgårdsproffs

Förra veckan hölls en mycket uppskattad hantverksträff för trädgårdsproffs, med workshop i en av Österlens gamla fruktodlingar.
Vik • Publicerad 20 mars 2023
”Idag ifrågasätter vi gamla sanningar om hur man bäst beskär ett träd, för här måste det göras i relation till många olika värden; kulturhistoriska och sociala, och dessutom måste vi beakta miljön runtomkring och den biologiska mångfalden” säger Helena Edman som leder hantverksträffens första workshop under torsdagseftermiddagen.
”Idag ifrågasätter vi gamla sanningar om hur man bäst beskär ett träd, för här måste det göras i relation till många olika värden; kulturhistoriska och sociala, och dessutom måste vi beakta miljön runtomkring och den biologiska mångfalden” säger Helena Edman som leder hantverksträffens första workshop under torsdagseftermiddagen.Foto: Hannah Andersson

Inkvarterade under två dagar på Baskemölla vandrarhem och med ett fullmatat program framför sig, sammanstrålade trädgårdsmästare och andra yrkesverksamma med intresse för fruktträd, kulturmiljövård och hållbarhet under förra veckan.

Fortbildningen var ett samarrangemang och gjordes i samverkan med Hantverkslaboratoriets nätverk Trädgårdsmästare i historisk miljö och Levande Landskap som drivs av Helena Edman och Fabian Mebus.

Annons

Dagarna ingick som en del av Leaderprojektet ”Nytt liv i Österlens gamla äppelodlingar” som drivs av Levande Landskap, och som en del av Hantverkslaboratoriets projekt ”Kunskap som växer: Verktyg för dokumentation och kunskapsspridning inom gröna kulturmiljöer”.

”Det är fantastiskt för yrkesverksamma att få komma samman på det här sättet. Det är så mycket kunskap som förmedlas och utvecklas här idag!” säger Helena Kåks.
”Det är fantastiskt för yrkesverksamma att få komma samman på det här sättet. Det är så mycket kunskap som förmedlas och utvecklas här idag!” säger Helena Kåks.Foto: Hannah Andersson

När Österlenmagasinets utsände möter gruppen befinner de sig i en av traktens äldsta äppelodlingar.

Där får de, under ledning av Helena Edman som är trädgårdsmästare med mer än 30 års erfarenhet av fruktträdsbeskärning och har spetskompetens om äldre fruktträd, prova på en första års restaureringsbeskärning av de gamla Belle de Boskoop-träden.

”Många av oss arbetar utan kollegor till vardags, därför är det väldigt värdefullt att få träffas och utbyta erfarenheter” säger Maria Nagle (t.hö.).
”Många av oss arbetar utan kollegor till vardags, därför är det väldigt värdefullt att få träffas och utbyta erfarenheter” säger Maria Nagle (t.hö.).Foto: Hannah Andersson

Varje grupp har fått i uppgift att beskära varsitt träd och diskuterar engagerat hur de ska ta sig an det på bästa sätt. Det märks att den samlade kunskapen är stor men lika stor är ivern att få lära sig nytt.

– Jag är ansvarig för en genbank i Nora och är här för att lära mig mer om trädbeskärning. Det här är en fantastisk möjlighet att lära nytt, men även att träffa andra inom yrket, säger Maria Nagle.

Malin Ek från Billinge var en av 25 deltagare i hantverksträffen. ”Det är fantastiskt kul att få träffa likasinnade och ta del av varandras erfarenheter” säger Malin.
Malin Ek från Billinge var en av 25 deltagare i hantverksträffen. ”Det är fantastiskt kul att få träffa likasinnade och ta del av varandras erfarenheter” säger Malin.Foto: Hannah Andersson

Intresset för träffen har varit stort berättar Helena Kåks från Hantverkslaboratoriet, som är en del av Göteborgs universitet.

– När nätverkets medlemmar hade anmält sig och vi släppte de återstående platserna för yrkesverksamma med grönt kort blev vi nerringda, berättar Helena som gärna ser en uppföljning av initiativet.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons