Annons

Uppskattad satsning på de yngsta besökarna

Välkända visor, korta sagor och fritt upptäckande av rummet var ett koncept som gick hem hos de små besökarna när det vankades premiär för Bebisbibbla på Simrishamns bibliotek.
Simrishamn • Publicerad 9 oktober 2023
Platsen för Bebisbibbla är rummet ”Upptäcka”, som utformats just för de minsta barnen. Här finns bokhyllor i kryphöjd, olika former och texturer att utforska och spännande höjdskillnader som utmanar motoriken.
Platsen för Bebisbibbla är rummet ”Upptäcka”, som utformats just för de minsta barnen. Här finns bokhyllor i kryphöjd, olika former och texturer att utforska och spännande höjdskillnader som utmanar motoriken.Foto: Hannah Andersson

När Louise Hallgren plockar fram Babblarna ur sin låda, då glöms blygheten hos de små barnen bort och det märks på gunget i rummet att det här är tongångar som känns igen.

Den 19 september var det premiär för Simrishamns biblioteks satsning på Bebisbibbla - sång, musik och sagor för barn upp till två år och deras vuxna. Leder gör Louise Hallgren, nyanställd barnbibliotekarie, som brinner för uppgiften att få de minsta att komma till biblioteket.

Annons

– De yngsta barnen är en prioriterad målgrupp, berättar Louise. Biblioteket ska vara en välkomnande och lustfylld plats för dem att komma till tillsammans med sina vuxna. Dessutom har vi en viktig roll i att uppmuntra vuxna att högläsa för sina barn. Högläsningens positiva effekter är välkända - den bidrar inte bara till ett större ordförråd utan även ökad förmåga till empati och en större förståelse för sin omvärld. Det är enkelt att läsa för barn, för de dömer inte läsaren och både barnet och den vuxne brukar uppskatta den mysiga stunden tillsammans.

bild 1/5
Louise Hallgren är ny barnbibliotekarie på Simrishamns bibliotek, som inte bara gillar böcker utan även att spela gitarr och ukulele.
”Biblioteket har en viktig roll i att uppmuntra vuxna att högläsa för sina barn.”
Bebisbibbla riktar sig till barn i åldern 0 till 2 år.
Nästa Bebisbibbla äger rum 17 oktober klockan 9.30, därefter 14 november och 12 december, samma tid.
Klara är redan en van biblioteksbesökare. ”Vi gillar att gå hit” berättar mamma Josefine Haventon.
Louise Hallgren är ny barnbibliotekarie på Simrishamns bibliotek, som inte bara gillar böcker utan även att spela gitarr och ukulele.
”Biblioteket har en viktig roll i att uppmuntra vuxna att högläsa för sina barn.”

I Bebisbibbla varvar Louise sång och musik med korta sagor. Platsen är rummet ”Upptäcka” som utformats just för de minsta barnen. Här finns bokhyllor i kryphöjd, olika former och texturer att utforska och spännande höjdskillnader som utmanar motoriken.

Föräldrarna som är på plats för premiären av Bebisbibbla uppskattar satsningen.

– Vi har besökt teaterföreställningar här på biblioteket som varit jättebra, och även sagostunderna där småsyskon får vara med, men det är jättekul med en aktivitet som riktar sig särskilt mot de minsta, säger Josefine Haventon och får medhåll av Julia Nilsson.

– Det är kul när det händer något för de yngsta i Simrishamn, säger Julia.

Nästa Bebisbibbla ges den 17 oktober klockan 9.30, därefter 14 november och 12 december samma tid. Föranmälan med möjlighet till drop-in i mån av plats.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons