Upptäck Bäckhalladalen

Friluftsfrämjandet har tagit fram Skogsmulle-kartor över utvalda utflyktsmål i Skåne för att inspirera såväl stora som små till härliga naturupplevelser. På påsklovet invigs kartan över Bäckhalladalen.
Publicerad 8 april 2022
Skogsmulles karta över Bäckhalladalen invigs på påsklovet, tisdagen den 12 april, klockan 12-14.
Skogsmulles karta över Bäckhalladalen invigs på påsklovet, tisdagen den 12 april, klockan 12-14.

Den första kartan, över Kullaberg, togs fram år 2019. Det är Friluftsfrämjandet Region Syd som har fått bidrag från Naturvårdsverket att ta fram kartorna.

– Syftet med kartorna är att lära ut mer om allemansrätten på ett digitalt sätt, samtidigt som vi försöker sprida besökare till nya platser för att minska trängsel och slitage på mer kända utflyktsresmål, berättar Karolina Perngården, verksamhetsutvecklare Friluftsfrämjandet Region Syd.

Kartorna och val av plats har skett i samarbete med berörda kommuner och Länsstyrelsen.

En av platserna som valts ut under arbetet med kartorna 2021 är Bäckhalladalen, ett naturreservat beläget ett par kilometer nordväst om Simrishamn. Med hjälp av Skugsmulles karta får besökarna chansen att lära sig mer om allemansrätten och de särskilda reservatsregler som gäller i Bäckhalladalens naturreservat. Skogsmulle ger på kartan även små uppdrag knutna till platserna som finns utmärkta.

Tisdagen den 12 april, klockan 12-14 med drop-in, har det blivit dags för invigning av kartan om Bäckhalladalen. Vid den stora parkeringen i naturreservatets mitt.

– Vi håller en eld i gång för de som vill grilla sin medhavda lunch. Dessutom finns Skogsmulle på plats för att visa upp och dela ut kartan, berättar Karolina.

Kartan har som sagt möjliggjorts tack vare bidrag från Naturvårdsverket. Invigningen sker i samarbete med Länsstyrelsen Skåne och Simrishamns kommun.

Andra platser i Skåne som förärats med en Skogsmullekarta är Kullabergs naturreservat, Allarps bjärs naturreservat samt Skrylle och Måryds naturreservat.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.