Annons

Upptäcktsfärden genom Sverige fortsätter

Barnbokskaraktären Gro fortsätter sin spännande resa genom Sveriges landskap. Gylleboförfattaren Lisa Brand är dubbelt aktuell med nyutgivna böckerna Gro på Öland och Gro på Gotland. Den 19 augusti bjuder hon in till läsfika tillsammans med Tanja Jibrandt och Österlens museum.
Gyllebo • Publicerad 11 augusti 2023
”Att skriva böckerna om Gro är världens roligaste projekt” säger Lisa Brand som har gett ut fem böcker i serien och har kontrakt för ytterligare fyra.
”Att skriva böckerna om Gro är världens roligaste projekt” säger Lisa Brand som har gett ut fem böcker i serien och har kontrakt för ytterligare fyra.Foto: Hannah Andersson

När Österlenmagasinets utsände träffar Lisa Brand är hon nyss hemkommen från en av sina egna Sverigeresor.

– Jag gav mig iväg i mitten av juli för att börja resan med bokrelease av Gro på Öland i Borgholms bokhandel, berättar Lisa.

Annons

Sedan fortsatte roadtripen till Östergötland, landskapet som är ämnet för nästa bok om Gro, som förväntas komma ut i vinter.

– Jag tog med mig cykeln för att kunna färdas på cykelvägen som slingrar sig längs Göta kanal, säger Lisa som berättar att det opålitliga sommarvädret inte på något sätt satte käppar i ekrarna.

– Tvärtom var det väldigt mysigt att ha en anledning att dyka in på de många caféer som finns längs sträckan. När regnskurarna kom tog jag en fikapaus, berättar Lisa.

Förutom att utforska Östergötland, passade hon på att ta en tur genom Närke, Södermanland och Uppland.

– Jag har nämligen skrivit kontrakt med förlaget för ytterligare tre böcker om Gro, avslöjar Lisa.

Gro i Skåne, Gro i Blekinge och Gro i Småland har fått sällskap av Gro på Öland och Gro på Gotland.
Gro i Skåne, Gro i Blekinge och Gro i Småland har fått sällskap av Gro på Öland och Gro på Gotland.Foto: Hannah Andersson

Vilket innebär att Gro i Skåne, Gro i Småland, Gro i Blekinge, Gro på Öland och Gro på Gotland kommer att följas upp av minst fyra böcker som utspelar sig i de fyra landskapen Östergötland, Närke, Södermanland och Uppland.

Böckerna handlar om den lilla tjejen Gro som gör en roadtrip à la Nils Holgersson. Gro bor i en buss tillsammans med mamma Anna och pappa Otto, undulaterna Gullebullen och Gulleplutten samt hunden Zlatan. Tillsammans upplever den brokiga familjen massor av spännande äventyr.

– Jag har fantastiskt roligt i arbetet med böckerna och lär mig massor om Sveriges historia på köpet.

För att samla material till böckerna besöker Lisa landskapen, helst både i början och slutet av skrivprocessen.

– Jag brukar göra resorna i samband med att jag kör upp och hälsar på min familj som bor längre upp i landet. Min syster åkte med mig till Gotland, där gick vi tillsammans och funderade över hur Gro skulle ha tänkt i olika situationer.

Annons

I boken Gro på Gotland besöker hon bland annat Lummelundagrottan och Fårö, letar skatter och får guldfeber. I Gro på Öland får läsarna följa Gro när hon dansar på Borgholms slott och träffar en riktig prinsessa.

Lisas förhoppning är att böckerna om Gro ska locka till högläsning och en läsupplevelse över generationsgränserna. Den 19 augusti klockan 12 bjuder hon, tillsammans med Tanja Jibrandt som skrivit boken Stålmormors äventyr, in till läsfika på Österlens museum i Simrishamn.

– Vi kommer att läsa högt ur böckerna, det finns fika till självkostnadspris och deltagarna kommer att kunna köpa böckerna och få dem signerade.

Föranmälan till läsfikan sker till stalmormor2022@gmail.com.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons