GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vänner från skrivarcirkel aktuella med boksläpp

Gaby Gummesson och Gunnel Möller är båda aktuella med varsin nysläppt bok. På söndag möter de sina läsare i Simrishamns bokhandel.
Simrishamn • Publicerad 22 november 2022 • Uppdaterad 22 november 2022
Gaby Gummessons roman ”Efter äppelskörden” är andra boken i serien om Rörumstösen Emma Li. Gunnel Möllers bok bär titeln ”Så många minnen!”.
Gaby Gummessons roman ”Efter äppelskörden” är andra boken i serien om Rörumstösen Emma Li. Gunnel Möllers bok bär titeln ”Så många minnen!”.Foto: Hannah Andersson

Båda har gett ut böcker tidigare. Gunnel har skrivit tre - om minnen från sina seglatser världen runt. Gaby har tidigare medverkat i olika antologier. I våras debuterade hon som romanförfattare med ”Med ingenting i bagaget”.

De tillhör samma skrivarcirkel, som sedan starten för fem år sedan fortfarande träffas varje månad. Men Gaby och Gunnels vänskap sträcker sig längre tillbaka än så. När Gunnel flyttade från Malmö, tillbaka till Simrishamn, började hon arbeta på Österlens sparbank där Gaby redan jobbade.

– Vi fann varandra direkt och hade så roligt tillsammans, berättar Gaby.

Men så ledde livet dem vidare på andra vägar. Gaby bytte arbetsplats och Gunnel gav sig ut på sin första långsegling tillsammans med sin man Åke.

De två vännerna behöll en sporadisk kontakt men så för fem år sedan anmälde de sig, av en slump, till samma skrivarcirkel på biblioteket. Vilket blev starten för ett sammanhang som haft stor betydelse för böckerna de nu håller i sina händer.

Äventyrslusten fanns hos Gunnel redan som barn ”Jag var bara fem år gammal när jag rymde hemifrån för att komma till Marocko - men hamnade i Gärsnäs”, berättar hon och skrattar. I vuxen ålder har hon seglat tvärs över Atlanten tre gånger.
Äventyrslusten fanns hos Gunnel redan som barn ”Jag var bara fem år gammal när jag rymde hemifrån för att komma till Marocko - men hamnade i Gärsnäs”, berättar hon och skrattar. I vuxen ålder har hon seglat tvärs över Atlanten tre gånger.Foto: Hannah Andersson

Gunnels bok bär titeln ”Så många minnen!”. Läsaren får följa henne under uppväxten i Simrishamn och flytten till Smedstorp, hur hon sjutton år gammal började jobba på bank i storstaden Malmö, för att sedan återvända till Simrishamn efter ett misslyckat äktenskap. Där träffar hon Åke som lockar med henne ut på spännande seglatser världen runt. Och så till sist handlar boken om att förlora de som betyder mest; om Gunnels mans Åkes och hennes son Thomas bortgång.

– Visst delar jag i boken med mig av spännande anekdoter från mina och Åkes seglingar, men mest handlar den om vardagshändelser, beskriver Gunnel innehållet i boken.

– Och det är det som är så fantastiskt med Gunnel, hon som upplevt så många äventyr skulle kunna bli blasé men har istället en otrolig förmåga att beskriva det fina i vardagens händelser, säger Gaby.

Gaby är i sin tur aktuell med ”Efter äppelskörden”. En av läsarna efterlängtad uppföljare till ”Med ingenting i bagaget” och för vilken hundra exemplar redan är förbokade.

Läsarna får fortsätta att följa Emma Li, en fattig tös som växer upp på Österlen under tidigt 1900-tal.

– Grunden till boken är min mormor och morfars historier om livet i Rörum, som när de berättades för mig berörde mig på djupet, berättar Gaby.

Romanen är fiktiv.

– Huvudpersonen är en karaktär med egenskaper från flera olika personer. Tidsandan och miljön är grundad på fakta men jag har tagit mig kreativ frihet i berättandet.

Gunnel har redan hunnit läsa boken.

– Det är en väldigt spännande berättelse som är svår att lägga ifrån sig, avslöjar hon.

Skrivgruppen som bildades på biblioteket har nämligen fortsatt att träffas regelbundet för att läsa varandras texter och hjälpas åt att utvecklas i skrivandet.

– Skrivarcirkeln har betytt väldigt mycket för mig, utan den hade mina berättelser inte blivit mer än lösryckta stycken undanstoppade i en pärm, säger Gunnel.

– Så hade det varit för mig med. Jag hade aldrig gett ut mina två romaner utan stödet jag fått från vår gemenskap, konstaterar Gaby.

Under skyltsöndagen den 27 november gör Gunnel och Gaby gemensam sak och bjuder in till boksignering i samarbete med Simrishamns bokhandel. De finns på plats i bokhandeln för att möta sina läsare mellan klockan 14-17.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.