GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Barnrätt

Värdefullt möte med FN:s barnrättskommitté i Genève

Under två dagar förra veckan befann sig Sylvia Carlsdotter från Simrishamn i Genève som en av Rädda barnens representant för att möta FN:s barnrättskommitté.
Simrishamn • Publicerad måndag 09:59
Sylvia Carlsdotter reste förra veckan till Genève som en av Rädda barnens representanter i mötet med FN:s barnrättskommitté.
Sylvia Carlsdotter reste förra veckan till Genève som en av Rädda barnens representanter i mötet med FN:s barnrättskommitté.Foto: Privat

Sylvia Carlsdotter är verksamhetschef på Kulturskolan i Simrishamn, men är tjänstledig deltid för att även jobba som barnrättsstrateg och föreläsare. Hon är bland annat barnrättsexpert för Sveriges kommuner och regioner och arbetar med utbildning inom barns rättigheter. Sylvia är också vice ordförande i distriktsstyrelsen för Rädda barnen i Skåne och engagerad i lokalföreningen i Simrishamn.

Alla länder som är anslutna till Barnkonventionen blir granskade vart femte år av FN:s barnrättskommitté. Regeringen får då skriva en rapport kring hur barns rättigheter tas tillvara och parallellt så skriver barnrättsorganisationer i Sverige så kallade skuggrapporter från deras perspektiv.

– Huvudrapporten är skriven av barn och unga, berättar Sylvia.

Rapporten bär namnet ”Hör barnens röst” och är ett samarbete mellan 31 barnrättsorganisationer.

– Fler än hundra barn har blivit intervjuade i arbetet med att samla material. Sedan träffades ungdomar från de olika organisationerna över en helg för att skapa en rapport utifrån det materialet, som alltså är alltså helt obearbetat av vuxna.

De olika rapporterna granskas och länderna får sedan rekommendationer av FN:s barnrättskommitté kring vilka områden som bör förbättras ytterligare.

Sylvia reste från Simrishamn till Genevé som en av Rädda barnens representanter, för att delta i olika forum där rapporterna diskuterades.

– Det ställdes en rad frågor till regeringen, representanter från fyra departement fanns på plats, och det som inte hanns med under hearingen måste ges ett skriftligt svar inom 48 timmar, berättar Sylvia.

– Vi som Rädda barnen-representanter lyssnade in samtalen för att kunna trycka på kring rekommendationerna som ges. Och det är uppmaningar som ges med tyngd, poängterar Sylvia.

Hon ser deltagandet i Genève som väldigt värdefullt.

– Det var otroligt lärorikt att få ta del av hur representanterna från de olika departementen reagerade på frågorna.

Störst intryck gjorde ett samtal med en av de deltagande ungdomarna.

– ”Jag känner mig hörd!” sa en tjej till mig efter att diskussioner som ungdomarna haft med FN:s barnrättskommitté på förmiddagen, återgavs direkt i den stora hearingen på eftermiddagen, berättar Sylvia som delar den starka känslan av att systemet fungerar.

– Resan till Genève var en upplevelse som gav hopp och kraft!

Sylvia Carlsdotter reste förra veckan till Genève som en av Rädda barnens representanter i mötet med FN:s barnrättskommitté.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.