Annons
Julhandel

”Viktigare än någonsin att handla lokalt till jul”

Handlarna i och kring Simrishamn står redo inför julhandeln, med förhoppning om att konsumenterna ska välja att köpa sina klappar lokalt.
Österlen • Publicerad 21 november 2023
Michael Mehler på Hylkegården poängterar vikten av att julhandla lokalt. ”Det är jätteviktigt, inte bara för oss som driver butik utan för alla som bor här. Det handlar om att hålla bygden levande och attraktiv.”
Michael Mehler på Hylkegården poängterar vikten av att julhandla lokalt. ”Det är jätteviktigt, inte bara för oss som driver butik utan för alla som bor här. Det handlar om att hålla bygden levande och attraktiv.”Foto: Hannah Andersson

Handelns utredningsinstitut (HUI Research) spår att julhandeln kommer att minska för första gången på tio år, till följd av den ekonomiska situationen med stigande bostadsräntor och hög inflation.

– Vi har klarat en pandemi, men nu är vi mitt uppe i en värre utmaning, konstaterar Hanna Ottersten på Barnens Bokhandel i Simrishamn.

Annons

Julhandeln kommer att vara avgörande för hennes butiks överlevnad.

– Det är väldigt tufft just nu, jag skulle vilja säga att jag står och faller med julhandeln.

Hon hoppas att många väljer att köpa sina julklappar lokalt.

– Visst är det smidigt att klicka hem klapparna över nätet men vill du att butikerna i din närhet ska finnas kvar är det viktigare än någonsin att handla lokalt till jul.

Det är hög tid att skaffa årets adventskalender. Hos Barnens Bokhandel finns flera fina kalendrar men även adventsböcker. ”Det är en så härlig grej - att samlas kring en adventsbok och läsa ett kapitel tillsammans varje dag.”
Det är hög tid att skaffa årets adventskalender. Hos Barnens Bokhandel finns flera fina kalendrar men även adventsböcker. ”Det är en så härlig grej - att samlas kring en adventsbok och läsa ett kapitel tillsammans varje dag.”Foto: Hannah Andersson

Julen står redan framdukad på Barnens Bokhandel, vid kassan innanför butiksdörren i form av adventskalendrar och adventsböcker.

– Det är en så härlig grej, att samlas kring en adventsbok och läsa ett kapitel tillsammans varje dag, säger Hanna och berättar att det förutom böcker brukar vara spel och pussel som säljer bäst till jul.

Att advent väntar kring knuten blir tydligt även hos Malmqvist el i Hammenhög. Här möts kunderna av ett smörgåsbord av adventsbelysning som gör det omöjligt att inte komma i stämning.

Hösten innebär högsäsong i butiken. Med den mörkare årstiden vill många uppdatera sin belysning.

– Försäljningen av adventsbelysning smyger igång redan i slutet av sommaren med sommargästerna som vill handla innan de beger sig hemåt, men kommer igång på allvar i oktober, berättar Marianne Malmqvist.

Någon minskad försäljning har inte märkts av än.

Annons

– Förra året var det påtagligt att kunderna höll igen, men höstens försäljning har varit lite bättre och det hoppas vi håller i.

Adventsbelysningen plockas fram redan i oktober och det finns ett lysande brett utbud att välja bland hos Malmqvist el i Hammenhög.
Adventsbelysningen plockas fram redan i oktober och det finns ett lysande brett utbud att välja bland hos Malmqvist el i Hammenhög.Foto: Hannah Andersson

Julen är en viktig högtid även på Hylkegården, belägen mellan Brantevik och Skillinge. Cecilia och Michael Mehler lägger, tillsammans med sin personal, stor kraft på att skapa en härlig stämning i butiken till jul.

– Vi vill att våra kunder ska mötas av en vacker miljö och mysig stämning, säger Cecilia. Inför jul dukar vi fram julpynt med det där lilla extra men mest satsar vi på julklappsförsäljningen, och på att ge våra kunder servicen att få sina paket vackert inslagna.

Höstens försäljning har varit bra, till och med lite bättre än i fjor.

– Det är vi väldigt tacksamma för, säger Michael.

Men han och Cecilia lyfter ändå vikten av att julhandla lokalt.

– Det är jätteviktigt, inte bara för oss som driver butik utan för alla som bor här. Det handlar om att hålla bygden levande och attraktiv. När vi varit i USA har vi sett många exempel på utarmade stadskärnor, en jättetråkig utveckling!

Uppmanar till lokal julhandel gör även Bosse Ohlsson på Team Sportia i Simrishamn. Han är en av Simrishamns köpmannaförenings medlemmar som gått ut med en uppmaning på Facebook som lyder ”Gör det till en utmaning att hitta dina julklappar på nära håll, det kan betyda att en eller fler butiker kan överleva under vintern också.”

– Det är jätteviktigt att lokalbefolkningen handlar i butikerna om de vill ha dem kvar, säger Bosse.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons