Vinbar första steget mot nytt upplevelsecentrum

Den drivna och välbekanta duon bakom Ullas & Folkes Vinbar hoppas skapa ett extra vardagsrum för vuxna, när de lagom till påsk slår upp dörrarna till sin nya verksamhet i Kivik.
Publicerad 9 april 2022
Kocken Jonas ”Folke” Sundström sysslar även med keramik och har själv tillverkat allt porslin som används på hans och Beatrice ”Ulla” Johanssons gemensamma vinbar. Tallrikarna på bordet är bara ett exempel. Vinbaren är starten på en större upplevelsesatsning på Esperöds gård i Kivik.
Kocken Jonas ”Folke” Sundström sysslar även med keramik och har själv tillverkat allt porslin som används på hans och Beatrice ”Ulla” Johanssons gemensamma vinbar. Tallrikarna på bordet är bara ett exempel. Vinbaren är starten på en större upplevelsesatsning på Esperöds gård i Kivik.Foto: Johan Bentzel

På skärtorsdagseftermiddagen hälsar Ulla och Folke välkomna till den nya vinbaren på Esperöds gård, precis intill Kivik Esperöd Arboretet.

Bakom dessa alter egon står Österlenprofilerna Beatrice Johansson och Jonas Sundström, som när de spånade fram vad vinbaren skulle heta fastnade för sina respektive andranamn.

– Det var ruskigt svårt att komma på något. Men jag har använt mitt andranamn i sociala medier och brukar också skriva under med det när jag gör keramik. Sedan fick jag höra att Beatrice heter Ulla i andranamn, säger Jonas Sundström.

Båda tyckte att namnen klingade väl ihop. Ullas & Folkes Vinbar passar dessutom utmärkt till den rustika känsla som de eftersträvar.

– Namnet har redan satt sig, konstaterar Jonas Sundström.

Beatrice Johansson drev tidigare Franskans Crêperie i Rörum och har även drivit restaurang på Rikstolvan i Järrestad, medan Jonas Sundström under elva år drev Hammenhögs Gästis tillsammans med sin familj för att därefter jobba som anställd kock på Karlaby Kro, Talldungen och Tomelilla Golfrestaurang.

– Nu kliar det i fingrarna att göra något eget igen, säger han.

Det är ett uttalande med viss modifikation. Han och Beatrice Johansson har visserligen fria händer att utveckla vinbaren, men den ägs av bolaget Blågrund Frukt, som driver den övriga verksamheten på gården.

Det var Beatrice Johansson som ursprungligen fick frågan av Blågrund Frukts ägare Mikael Cappelin om hon ville skapa något i den tomma lokal på gården där det förr om åren fanns en kaffestuga. Hon kom då genast att tänka på Jonas Sundström som en lämplig samarbetspartner.

De kände visserligen inte varandra, även om de hade koll på varandras verksamheter, men visade sig ha samma inställning.

Nu, efter det intensiva arbetet med att dra i gång vinbaren och bygga om lokalen, har de blivit närmare vänner. Det är dessutom bara inledningen på deras samarbete.

– Vinbaren blir starten på ett upplevelsecenter på gården. I ladan intill ska vi på sikt även starta en restaurang. Trakten här omkring är fantastisk, så det vore ju kul om det kunde bli någon form av besöksmål, säger Beatrice Johansson.

Äpplen blir ett stående inslag hos Ulla och Folke.
Äpplen blir ett stående inslag hos Ulla och Folke.Foto: Johan Bentzel

Restaurangen blir en betydligt större satsning med helt andra förutsättningar, medan vinbaren har ett mer anspråkslöst anslag med relativt få bord inomhus och, när vädret tillåter, en mysig uteservering.

Beatrice Johansson beskriver vinbaren som ett extra vardagsrum för vuxna. Som att komma hem till Ulla och Folke på ett glas vin och en bit mat, där hon tar hand om gästerna och han står vid grytorna.

Jonas Sundström känner att det är ett inslag som behövs i Kivik.

– Här kan vi på ett trevligt och otvunget sätt servera god mat. Vi har en ganska liten men ändå väl sammansatt vinlista med både naturviner och traditionella viner. Sedan sätter vi menyn efter vad vi tycker är gott att äta till den typen av drycker, säger han och fortsätter:

– Det blir en ganska levande meny, som styrs av humör och råvarutillgång. Smakerna blir Medelhavsinspirerade och det svenska inslaget blir äpplen, då det ju är vad som produceras på den här gården.

Vinbaren är under lågsäsong öppen från klockan 16 torsdag till lördag. Under högsäsong adderas även onsdag. Förhoppningen är att ha öppet året om, framhåller Beatrice Johansson.

– Vi får se hur det blir, men vi går ”all in” här och gör verkligen detta helhjärtat.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.