GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Byaugn ska bli en ny mötesplats i Onslunda

Människor har samlats kring eld och värme i alla tider. I Onslunda har en nystartad kulturförening tagit initiativ till en byaugn, som är tänkt att bli en ny mötesplats i byn.
Publicerad onsdag 10:45
Erik Rosenblad, Jasmine Lyhagen och Polgara Källman studerar ritningarna till den byaugn som ska byggas intill väggen till höger i bild. Här vill de tillsammans med övriga medlemmar i nystartade Onslunda Kulturförening erbjuda en mötesplats för alla i byn, där brödbak och socialt umgänge kan samsas med kulturaktiviteter av olika slag.
Erik Rosenblad, Jasmine Lyhagen och Polgara Källman studerar ritningarna till den byaugn som ska byggas intill väggen till höger i bild. Här vill de tillsammans med övriga medlemmar i nystartade Onslunda Kulturförening erbjuda en mötesplats för alla i byn, där brödbak och socialt umgänge kan samsas med kulturaktiviteter av olika slag.Foto: Johan Bentzel

Med stor entusiasm berättar Polgara Källman, Jasmine Lyhagen och Erik Rosenblad från nybildade Onslunda Kulturförening om den byaugn som de är i färd med att bygga i en lokal mitt i byn.

Lokalen ligger mitt emellan Jasmine Lyhagens och Erik Rosenblads bostadshus, med en liten gruslagd gårdsplan utanför, och är en del av den sistnämndes fastighet, som en gång i tiden var en lanthandel. Just den här delen användes en gång i tiden som stall.

– Här ska det uppenbara sig en gemensam plats med värme och bröd. Fristående byaugnar är en tradition i många länder, dit man tar med sig sin deg och bakar sitt veckobröd. Med vår ingång som kulturförening ser vi att det finns väldigt mycket som vi kan skapa runt det, säger Jasmine Lyhagen och tillägger att det på sikt finns en vision om att kunna tillhandahålla ett eget stenugnsbakat Onslundabröd gjort på lokalt mjöl.

Kulturföreningen har bildats ur ett gemensamt intresse för mat, musik och hantverk. Än så länge har den inte haft något större evenemang riktat till hela byn, men medlemmarna har smygstartat med tvåltillverkning, matlagning och en klädbytardag.

– När ugnen står färdig blir det en stor fest och den blir som en invigning av alla våra aktiviteter, säger Polgara Källman.

Föreningen riktar sig i första hand till byborna, men det är inget måste att bo i Onslunda för att bli medlem. Kring denna härd hälsas alla välkomna.

Ugnen ska placeras nästan mitt i lokalen och kompletteras med ytor runt om där man ska kunna baka och umgås. Om allt går enligt plan ska lokal och ugn stå redo före sommaren. Förhoppningen är att lokala aktörer ska vilja sponsra projektet på olika sätt.

– Vi har tänkt att ugnen ska dras i gång även under sommarhalvåret. Men det är klart att den värmande effekten är som mest häftig på vintern, säger Erik Rosenblad.

På gårdsplanen, som går under namnet ”servitutet”, är tanken att anordna kulturaftnar och mingel. Pizza, öl och musik är ord som nämns i sammanhanget.

Onslunda Kulturförening håller dörren öppen för alla.
Onslunda Kulturförening håller dörren öppen för alla.Foto: Johan Bentzel

Initiativtagarna menar att den nystartade kulturföreningen kan ses som ett komplement till byns redan mycket aktiva föreningsliv, där inte minst byalaget spelar en viktig och uppskattad roll.

– Onslunda är helt klart en bubblande by med mycket på gång, säger Polgara Källman.

Men även om det redan finns mycket aktiviteter känner föreningsgrundarna att det behövs fler mötesplatser dit man förutsättningslöst kan gå för att träffa andra. Det ska inte behövas något särskilt inbjudningskort – dörren står alltid öppen.

– Vi har turen att ha de här gamla fina lokalerna som en del av vårt hus och då känner vi att vi vill använda dem till något som gynnar byn. Det ska vara en upplevelse att komma in hit. Grundtanken är ju det sociala. Det är inte som att vi har försökt fundera ut det mest effektiva sättet att baka bröd på, säger Erik Rosenblad.

Polgara Källman skrattar instämmande:

– Man måste inte ha en deg med sig. Man behöver inte ens gilla bröd.

Hittills har responsen varit mycket god. Många gillar idén, berättar Jasmine Lyhagen.

– Onslunda är faktiskt ganska stort. Här bor omkring 600 personer. Så det finns ju jättemånga människor i trakten som man skulle vilja träffa för att få höra deras berättelser över lite brödbak och eld. Det handlar inte bara om att sätta in en ugn, utan vi vill att hela miljön ska utvecklas i takt med byns och föreningens behov.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.