Annons

Cafékvällar med tid för samtal och råd om stöd

Sedan januari arrangeras cafékvällar med fokus på psykisk hälsa på Tinas Bullen och Bönan i Tomelilla. Nästa äger rum den 29 mars klockan 18–19.30.
Tomelilla • Publicerad 24 mars 2023
Maria Jansson, Tina Petersen och Hilde Pettersson välkomnar alla som på något sätt berörs av psykisk ohälsa till cafékvällarna på Tinas Bullen och Bönan. ”Vi har fått väldigt fin respons på kvällarna men vill gärna nå ut till ännu fler” säger Hilde.
Maria Jansson, Tina Petersen och Hilde Pettersson välkomnar alla som på något sätt berörs av psykisk ohälsa till cafékvällarna på Tinas Bullen och Bönan. ”Vi har fått väldigt fin respons på kvällarna men vill gärna nå ut till ännu fler” säger Hilde.Foto: Hannah Andersson

Alla är välkomna till cafékvällarna där gemenskap och samtal står i fokus. Kvällarna arrangeras av Tomelilla kommun tillsammans med Tina Petersen som äger kaféet och är den som kom med idén om träffarna. Det var i samband med suicidpreventiva dagen som arrangerades i Tomelilla i september.

– Vi fick så fin respons på dagen och möjligheten att få en samlad bild av det stöd som erbjuds, berättar Hilde Pettersson, fältsekreterare i Tomelilla kommun.

Annons

Tina var en av besökarna som själv har erfarenhet av vad psykisk ohälsa kan leda till. Hennes son Jim tog sitt liv för sex år sedan.

– Jag har varit med om väldigt mycket själv och vill gärna dra mitt strå till stacken för att hjälpa andra, säger Tina.

– Och vi nappade direkt på Tinas förslag om cafékvällar, säger Maria Jansson, anhörigkonsulent.

Cafékvällarna äger rum sista onsdagen i månaden och tar plats på Tinas Bullen och Bönan i Tomelilla.
Cafékvällarna äger rum sista onsdagen i månaden och tar plats på Tinas Bullen och Bönan i Tomelilla.Foto: Hannah Andersson

Alla som på något sätt berörs av psykisk ohälsa är välkomna.

– Det kan vara någon som själv mår dåligt eller är orolig för en anhörig som gör det, säger Hilde.

Någon från kommunen är på plats vid varje träff.

– Antingen jag, Hilde, Charlotta Åberg som är familjebehandlare eller Anna Halonen som är personligt ombud, berättar Maria.

Syftet med träffarna är att bjuda in till gemenskap och samtal men även att informera om vilket stöd som finns att få.

– Vi som är på plats blir spindeln i nätet för att lotsa vidare i vad kommunen och regionen har att erbjuda, säger Maria.

Informationsförmedlingen är värdefull, men minst lika viktig är möjligheten att prata av sig.

Annons

– För många är samtalet tillräckligt, säger Tina som poängterar att hon finns tillgänglig för en pratstund även kaféets övriga öppetdagar.

– Jag tycker det är viktigt att vi lägger stressen till sidan och tar oss tid för att lyssna på varandra.

På caféträffarna dryftas högt som lågt.

– Det har varit samtal om väder och vind men också djupa samtal som lett till att vi gråtit tillsammans, säger Maria. Det finns ett värde i att träffa andra som är i liknande situationer. När vi sitter själva på våra kamrar känner vi oss väldigt ensamma om våra problem, då kan det vara en stor lättnad att upptäcka att andra går genom liknande saker.

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons